Οι δικαστές κατά του Π. Πολάκη και η Β. Θάνου υπέρ του και κατά των δικαστικών ενώσεων

434

Ευθεία αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη (και δεν είναι η πρώτη φορά) άνοιξε εκ νέου ο δικαστικός κόσμος, με αφορμή και πάλι δηλώσεις του για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση θα ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη σκηνών του παρελθόντος αλλά απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρωθυπουργού και πρώην νομικής συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό του βουλευτή και κατά των δικαστικών Ενώσεων.

Τις απόψεις αυτές ο κ. Πολάκης τις εξέφρασε σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής για τη Δικαιοσύνη: “Επειδή την άλλη φορά πρέπει να είναι αλλιώς, για να είναι αλλιώς πρέπει να αλλάξουμε σκοπό. Πέρα από την επίκληση, που πάντα θα υπάρχει, γιατί είναι σύμφυτο χαρακτηριστικό του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, πρέπει να υπάρξει και το πρακτικό, λειτουργικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, όταν θα ξαναέχει την κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να πάρουμε τον σκοπό αλλιώς, λοιπόν. Ο σκοπός αλλιώς, αντί να είναι σιγανός, συρτός, πρέπει να είναι μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης”, είπε ο κ. Πολάκης.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: “Τι σημαίνει πεντοζάλης στη Δικαιοσύνη; Πρώτον, δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών. Γιατί πρέπει να ανανεωθεί το σώμα. Πρέπει να ανανεωθεί. Και θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου γι’ αυτούς που είναι πάνω από 58-59-60 ετών, γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου”.

Η αντίδραση

Αρχικά αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που έκανε λόγο για δηλώσεις που “αμφισβητούν με απαράδεκτο και αθεμελίωτο τρόπο την ικανότητα των δικαστικών λειτουργών”: “Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία “δεύτερης” σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του Δικαστικού Σώματος, αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των Δικαστικών Λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις. Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες “ρηξικέλευθες” και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών”.

Ακολούθησε η Ένωση Εισαγγελέων : “Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες επικρίσεις – αναφορές του βουλευτή Παύλου Πολάκη κατά δικαστικών λειτουργών, σχετικά με το χειρισμό συγκεκριμένης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, την “αναγγελία” ίδρυσης δεύτερης σχολής δικαστών και “γενναιόδωρου προγράμματος εθελουσίας εξόδου” ήδη υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών με ηλικιακά κριτήρια, παραβλέποντας θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τονίζει ότι, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, με αυτές επιχειρείται στοχοποίηση και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία, παράλληλα δε δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των δύο συντεταγμένων λειτουργιών, με περαιτέρω διακινδύνευση του κύρους αμφοτέρων.

Αντιπαρερχόμενοι αυτές με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και ικανότητές μας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εφαρμόζουμε πιστά και ανυποχώρητα το νόμο και ενεργούμε κατά συνείδηση, όντες ανεξάρτητοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησης μας”.

Η Βασιλική Θάνου

Υπέρμαχος των δηλώσεων Πολάκη εμφανίστηκε με παρέμβασή της η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., Βασιλική Θάνου, αναφέροντας πως η πρακτική αυτή έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν επί των ημερών τότε διακυβέρνησης Ν.Δ.

Η κυρία Θάνου επικεντρώνεται στο γεγονός πως “η εθελουσία έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια την ανανέωση του Σώματος με διορισμούς νέων δικαστών, προς συμπλήρωση των κενών θέσεων”. Και προς επίρρωση των θέσεων της αναφέρει ότι αυτά “δεν πρέπει να αποσιωπώνται (ηθελημένα) από όσους ασκούν μονομερή κριτική εναντίον συγκεκριμένου βουλευτή”.

Αναφέρει: “Έχει ήδη πραγματοποιηθεί εθελούσια έξοδος για τους δικαστές, κατά το παρελθόν δύο φορές με πιο πρόσφατο το ν. 3680/2008, επί κυβέρνησης Ν.Δ., με αναγνώριση πλασματικών ετών συντάξιμης υπηρεσίας και χορήγηση του επόμενου βαθμού, προς διευκόλυνση της αποχώρησης εκείνων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Αποχώρησαν τότε 80 δικαστές.

Το πρόγραμμα αυτό πρότεινε και πάλι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις 4 και 18 Δεκεμβρίου 2021.

Αντίστοιχα, εισηγήσεις προς σχετική νομοθέτηση, σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, γίνονται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, ο οποίος δεν απέρριψε τη σκέψη αυτή σε πρόσφατη συνέντευξή του (Καθημερινή της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου 2021).

Η εθελουσία έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια την ανανέωση του Σώματος με διορισμούς νέων δικαστών, προς συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Όλα τα ανωτέρω δεν πρέπει να αποσιωπώνται (ηθελημένα) από όσους ασκούν μονομερή κριτική εναντίον συγκεκριμένου βουλευτή.

Η κριτική για να πείθει, πρέπει να είναι αντικειμενική. Διαφορετικά εκθέτει εκείνον που την ασκεί και κλονίζει την αξιοπιστία του”.