TANDEM: ΟΓΑ – Γρηγορότερα στη σύνταξη με εξαγορά και αναγνώριση πρόσθετης ασφάλισης

727

Δυνατότητα εξόφλησης οφειλών από το 2017 με ταυτόχρονη εξαγορά και αναγνώριση πρόσθετης ασφάλισης, για χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, δίνει ο e-ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Σε εγκύκλιο που αναφέρεται ενδεικτικά στη διάταξη του νόμου 4670/2020, προβλέπεται ότι η εισφορά για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται στην προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ισχύει, την οποία έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η μηνιαία εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εγκυκλίου: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 2η ασφαλιστική κατηγορία, υποβάλλει τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση ενός (1) έτους οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 1 έτος x 12 μήνες x 104€ μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στην 2η κλίμακα, δηλαδή 1.248€.

Ασφαλισμένοι που, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης χρόνου, έχουν διακόψει την ασφάλιση αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, ως εξής:

Πρώτον. Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση και άρα είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους.

Παράδειγμα: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που για το έτος 2022 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, διακόπτει την ασφάλιση τον Μάρτιο του 2022 και υποβάλλει τον Απρίλιο του 2022 αίτηση για αναγνώριση δύο (2) ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 2έτη x 12 μήνες x 87€ μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στην 1η κλίμακα σε 2.088€.

Δεύτερον. Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να υπολογιστεί η μηνιαία εισφορά εξαγοράς.

Παράδειγμα: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που έχει διακόψει την υποχρεωτική ασφάλιση από τον Μάρτιο του 2018, υποβάλλει τον Φεβρουάριο του 2022 αίτηση για αναγνώριση δύο (2) ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει από τις ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών έτους 2022 και εν συνεχεία θα υπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η Tandem σε συνεργασία με την Μιχαήλος & Συνεργάτες προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη συνταξιοδότηση σας.


Η εταιρεία Tandem σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Μιχαήλος και συνεργάτες» ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα των εργατικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Με άρτια γνώση της εργατικής νομοθεσίας καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οργανώνει την μισθοδοσία επιχειρήσεων σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ευέλικτο ωράριο.

Στο τομέα της ασφαλιστικής νομοθεσίας παρέχει αξιόπιστες συμβουλές για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις για την ημερομηνία συνταξιοδότησης των εργαζομένων τους.

Η εταιρεία διατηρεί γραφείο σε 5 πόλεις, ενώ επιδίωξη είναι να επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές.

Διευθύνσεις

Θεσσαλονίκη, Φράγκων 6-8, T 2310 242 217

Κατερίνη, Π.Π. Γερμανού 29, Τ 23510 78488

Πολύκαστρο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 67, Τ 2343024005

Σέρρες: Υψηλάντου 1, Τ 23210 20377

Νάουσα, Ζαφειράκη 57, T 2332 503 170

www.tandem.business