Μια κοινωνία σε “παραλυσία” ;

568

Του Ηλία Χρυσικού*

Επειδή ο μεσαίωνας πέρασε και τα χρόνια που ακολούθησαν μάθαμε ότι η επιστήμη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και η αλήθεια της δεν μονοπωλείται από κανένα…

και επειδή κάθε επιστημονική άποψη αναιρείται ή συμπληρώνεται από μια άλλη επιστημονική άποψη, πιστεύω ακράδαντα ότι στον επιστημονικό διάλογο οι απειλές και ο φόβος δεν έχουν θέση.

και επειδή η επιστήμη “ανθεί” μόνο σε συνθήκες ελευθερίας και διαλόγου, δυστυχώς κάθε αντίθετη φωνή “φιμώνεται” και λαμπροί επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού δεν βρίσκουν βήμα για να εκφράσουν μια άλλη σκέψη ή άποψη.

Όσοι λοιπόν θέλουν να “φιμώσουν” τους προβληματισμούς και την άλλη άποψη και να ακυρώσουν το διάλογο μή σεβόμενοι τους συναδέλφους τους, θα ήθελα να τους πληροφορήσω ότι η αληθινή επιστήμη δεν φοβάται την αντιπαράθεση, αλλά αντίθετα την επιδιώκει.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια, ούτε και οι “ειδικοί” σύμβουλοι της κυβέρνησης με το ακαταδίωκτο που τους περιβάλλει παρ΄ ότι έχουν αλλάξει πολλές γνώμες στα κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία πάνω στη συμπεριφορά του ιού, αλλάζει με το χρόνο και έτσι αυτό που φαινόταν αλήθεια χθες είναι ξεπερασμένο ψέμα σήμερα.

Έτσι οι Έλληνες πολίτες εξουθενωμένοι και παραιτημένοι με όσα βλέπουν και ακούν, δεν έχουν δυνάμεις να αγωνιστούν, ούτε για τα δικά τους δεινά, ούτε για των άλλων.

Σήμερα μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, κανείς δεν είναι σε θέση να μας πει αν και πότε θα αλλάξει κάτι στην Ελληνική κοινωνία ή στο άμεσο μέλλον.

Η Ελληνική κοινωνία δυστυχώς βρίσκεται σε αφασία, ίσως και σε “παραλυσία”.

Τίποτε πια δεν την συγκινεί. Ανέχεται τα πάντα και όλα τα θεωρεί σχεδόν φυσιολογικά.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr