Το σχέδιο απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών και τα σενάρια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά

494

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως σχετικά με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για την απόλυση των υγειονομικών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι, μετά τις 31 Μαρτίου και την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Υγείας, επιμένουν ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα τεθούν εκτός συστήματος Υγείας και αυτό γιατί η επικρατούσα σκέψη είναι η μονιμοποίηση του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Realnews, εδώ και λίγες ημέρες στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών – στο ανώτατο επίπεδο – προετοιμάζουν τη λύση, η οποία θα δώσει άμεση ανάσα στο σύστημα από την επόμενη κιόλας της σχετικής προθεσμίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το σενάριο που προκρίνεται είναι η άμεση προκήρυξη των θέσεων όσων υγειονομικών θα τεθούν εκτός συστήματος υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η σχετική προκήρυξη μπορεί να εκδοθεί άμεσα και -με βάση τον κανόνα μια πρόσληψη για μια αποχώρηση – τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα καλυφθούν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο ίδιο πλαίσιο, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά κενά, το υπουργείο Εσωτερικών, πρότεινε και τη μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού που έχει προσληφθεί εκτάκτως με τρίμηνες συμβάσεις σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με τη Realnews τα σενάρια που μελετώνται όσον αφορά στην μονιμοποίηση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών είναι δύο. Είτε να καταστεί ο εμβολιασμός προαπαιτούμενο διορισμού, συμπαρασύροντας έτσι και όσους ήδη βρίσκονται εντός συστήματος Υγείας, είτε να μετατραπεί ο μη εμβολιασμός σε πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θα επισύρει ποινή απόλυσης από το δημόσιο.

Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι από τους περίπου 6.000 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού, ελάχιστοι προχώρησαν σε άρση της με τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, η αναστολή εργασίας έχει αρθεί για περίπου 1.500, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε εργαζομένους που νόσησαν και επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης και όχι επειδή έκαναν το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΥΠΕΣ σημείωναν στην εφημερίδα ότι ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία η προκήρυξη για πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, στην οποία θα μπορούσε να προστεθεί και ο ανάλογος αριθμός εκείνων που θα αντικαταστήσουν όσους τεθούν εκτός συστήματος ώστε η διαδικασία να περατωθεί το συντομότερο δυνατόν.