Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Kλείδωσε» η λήξη του στο 7μηνο

522

Tα κρούσματα σήμερα αναμένεται να αγγίξουν το χθεσινό “μαύρο” ρεκόρ, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι 50.126 κρούσματα κοροναϊού κατέγραψε χθες η Ελλάδα. Η εκτίμηση είναι πως οι μολύνσεις και σήμερα θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Έχει κλειδώσει ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες, αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος” διεμήνυσε o κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: Θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένους με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.

“Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό λοκντάουν, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά, ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου, και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη” δήλωσε.

Εξήγησε ότι τα σελφ τεστ “θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί ράπιντ, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν ράπιντ”.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι “από τον Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Όμικρον, άρα η επιλογή από τον Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία”.

“Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά, είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στον βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε”.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις.

Ένα η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει, και δεν δώσει άλλες μεταλλάξεις, θα είναι αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρωπότητα, γιατί παραπέμπει σε ήπια νόσηση εκτίμησε ο υπουργός Υγείας.

“Παράθυρο” για μερική άρση περιορισμών

Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική άρση περιορισμών μετά από επανεξέταση του επιδημικού κύματος από την επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τον χρόνο κορύφωσης του κύματος και της πίεσης στο ΕΣΥ. Αυτό αφορά και τα κέντρα διασκέδασης.

“Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω περιορισμός σε άλλες δραστηριότητες, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε περισσότερους από αυτούς που έχουν μπει, κι από εκεί και πέρα θα επανεκτιμηθεί την άλλη εβδομάδα αν χρειαστεί αυτοί οι περιορισμοί να παραμείνουν, ή θα μπορούν μερικώς να αίρονται πχ. στα γήπεδα, αν θα μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο σε πληρότητα. “Αλλά αυτό θα είναι συζήτηση της άλλης εβδομάδας” σημείωσε ο κ. Πλεύρης. “Μέχρι τις 16 ισχύουν τα μέτρα, άρα υπολογίστε ότι την επομένη Τρίτη – Τετάρτη που θα είναι η τρίτη εβδομάδα με Όμικρον θα έχουμε καλύτερα αποτυπωμένη εικόνα” αποσαφήνισε.

Προς απόλυση ανεμβολίαστων γιατρών ΕΣΥ χωρίς εμβολιασμό

Η κατάσταση με τη νόσηση υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία  αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμη διαβεβαίωσε, διευκρινίζοντας πως αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών αλλά όχι επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών.

“Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι γιατροί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου” διεμήνυσε εξάλλου ο υπουργός Υγείας.

“Το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το μέτρο μόνιμο, υπό την έννοια ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, αν γίνει υποχρεωτικός προφανώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σύστημα”. “Το 80 με 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι” σημείωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για συμβουλευτικές υπηρεσίες γιατρών σε νοσούντες στο σπίτι σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

“Αυτή στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει τα πάντα… Δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει. Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο κ. Τσίπρας καταναλώνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χρόνο του βλέποντας Netflix. Είναι ποιοτική δραστηριότητα για τον κ. Τσίπρα” σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Υγείας για το “Don’t look the… cases” που ανάρτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter.