“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”

586

Του Ηλία Χρυσικού*

Σήμερα 1.1.2022 άνοιξε ένα “νέο βιβλίο” που μας δίνει η δυνατότητα να γράψουμε την πρώτη παράγραφο με τον καλύτερο τρόπο.

Και μπορεί το 2021 να έφυγε, μία δύσκολη χρονιά που ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο βίωσε και βιώνει με τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Στη νέα χρονιά, -που μόλις μπήκε-, αναρωτιέμαι αν μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Ζητούμενο η περισσότερη υγεία, η αλληλεγγύη και η μεγαλύτερη πείρα για την συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το 2022 ίσως ονειρεμένο για κάποιους, ίσως αδιάφορο για κάποιους άλλους, μα σίγουρα “γλυκόπικρο” για πολλούς.

Στους χαλεπούς λοιπόν καιρούς που διανύουμε, ας κοιτάξουμε τον “καθρέπτη” της ψυχής μας με την καινούργια χρονιά.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, έδειξε ότι κανείς δεν κατείχε, ούτε κατέχει ακόμη, την απόλυτη συνταγή που θα μπορούσε να “αναχαιτίσει” την επέλαση της και να αποτρέψει τη διασπορά των επιπτώσεων του στις κοινωνίες και τις οικονομίες όλου του κόσμου.

Η Covid-19 διείσδυσε και εξακολουθεί να διεισδύει, τόσο στις ανοικτές κοινωνίες του δυτικού κόσμου, όσο και στις χώρες που διοικούνται από αυταρχικές ηγεσίες. Η Κίνα πχ με 1δις 400 εκατ. ανθρώπους που τον “γέννησε”, είτε επί σκοπώ, είτε από ατύχημα, παρά τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα που έχει λάβει, δεν έχει ακόμη καταφέρει να υψώσει αδιαπέραστο τείχος.

Δυστυχώς η πανδημία έφερε στο φως ανορθολογικές πρακτικές, που δεν υποψιάζονταν κανείς, αλλά και τόσο διάχυτες. Το βασικότερο που έκανε ήταν ότι μάλλον μας βοήθησε να γνωριστούμε… και με τον εαυτό μας, αλλά και με τους γύρω μας.

Άλλωστε αν κάποιος το προσεγγίσει με τη διάσταση που έχει η αρχαιοελληνική ρήση, “ουδέν κακόν αμιγές καλού”, δηλ. σε στιγμές καταστροφών και κρίσεων, ο νους μας πηγαίνει και πρέπει να πηγαίνει, στην αρχαία σοφία, που σημαίνει “δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό”.

Και επειδή το πιο βαθύ σκοτάδι αυτής της πανδημίας, είναι οι εκατομμύρια νεκροί και οι χιλιάδες ασθενείς, που θα συνεχίσουν να ζουν επί μακρόν με τα “σημάδια” της λοίμωξης Covid-19 στο σώμα και την ψυχή τους, με σύμμαχο την επιστήμη, την εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους ερευνητές και την ελπίδα -ότι το 2022 η πανδημία θα ελεγχθεί-, ευχή όλων η νόσος να μετεξελιχθεί σε μια εποχική ασθένεια.

Ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή και ας τηρήσουμε τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Καλή χρονιά. Χρόνια καλά !!!

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr