Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2021

489

Το 2021 ήταν μια σπουδαία χρονιά για να γίνεις πλούσιος, ειδικά… εάν ήσουν ήδη. Από τους 2.660 δισεκατομμυριούχους που υπάρχουν στον κόσμο, οι 1.800 είναι σήμερα πιο πλούσιοι από ό,τι την Πρωτοχρονιά του 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes. Ορισμένοι έχουν προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην καθαρή τους αξία. Άλλοι έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια.

Υπάρχει όμως ακόμη μία κατηγορία: οι ελίτ των ελίτ, που έχουν προσθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις ήδη τεράστιες περιουσίες τους μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Συνολικά, οι δέκα πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2021 είναι κατά 458 δισ. δολάρια πλουσιότεροι φέτος – αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 1/4 του 1,6 τρισ. δολαρίων που απέκτησαν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Έξι μεγιστάνες από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το top-10, όλοι από τον τεχνολογικό κλάδο ή όμορους τομείς. Στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 27% και ο Nasdaq κατά 23% – οι έξι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι της λίστας, οι οποίοι πρόσθεσαν στην περιουσία τους συνολικά 304 δισ. δολάρια, έχουν ξεπεράσει την επίδοση της αμερικανικής αγοράς, αυξάνοντας την καθαρή τους περιουσία κατά 51%.

Με πολλές χρηματαγορές παγκοσμίως να σημειώνουν άνοδο στο έτος, άλλες τέσσερις χώρες (ή περιοχές) έχουν τον δικό τους μεγάλο κερδισμένο στη λίστα: Ινδία, Γαλλία, Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Ιδού, λοιπόν, οι 10 δισεκατομμυριούχοι με τα περισσότερα κέρδη στο 2021, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και την 10η Δεκεμβρίου 2021:

1. Elon Musk 

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $265,4 δισ.
Κέρδη στο 2021: $109,8 δισ.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2021

Τι να πρωτοπεί κανείς για το “ξέφρενο” 2021 του Elon Musk; Ο επικεφαλής των Tesla και SpaceX παραήταν δραστήριος: πούλησε τις επαύλεις του στην Καλιφόρνια και μετακόμισε σε ένα “αναδιπλούμενο, προκατασκευασμένo” λυόμενο στο Τέξας, μικρότερο από 40 τ.μ.· (φέρεται να) χώρισε με την ποπ σταρ σύντροφό του και ανέβασε (ασταμάτητα) memes στο Twitter· αντιπαρατέθηκε με πολιτικούς και σκέφτηκε να βγει στη σύνταξη. Παράλληλα, αύξησε τα πλούτη του χάρη στη μετοχή της Tesla που έκανε ράλι 39%, αλλά και στην κεφαλαιοποίηση της SpaceX που εκτινάχθηκε. Τον Νοέμβριο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που άξιζε 300 δισ. δολάρια – έστω και για λίγο. Η Tesla υποχώρησε αμέσως μετά από μια δημοσκόπηση που ανάρτησε ο Musk στο Twitter, και στην οποία δήλωνε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μέρους των μετοχών του, “σβήνοντας” δισεκατομμύρια από την περιουσία του. Παρόλα αυτά κλείνει τη χρονιά, έχοντας πολλούς λόγους να είναι ευγνώμων στο 2021. Ο Musk ήταν ο πιο κερδισμένος δισεκατομμυριούχος του 2020, αυξάνοντας την περιουσία του κατά περίπου 110 δισ. δολάρια – το μεγαλύτερο κέρδος σε ετήσια βάση που έχει καταγράψει ποτέ το Forbes. Το 2021 επανέλαβε το κατόρθωμά του, κερδίζοντας περίπου 110 δισ. δολάρια για δεύτερη διαδοχική χρονιά και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του.

2. Gautam Adani

Χώρα: Ινδία
Καθαρή αξία: $81,1 δισ.
Κέρδη στο 2021: $52,5 δισ.

Adani

Οι bullish επενδυτές στην Ινδία έχουν ενισχύσει κατά 23% τον δείκτη BSE SENSEX, με τη χώρα να σημειώνει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι στον κόσμο για το 2021. Ο Όμιλος Adani –ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των υποδομών, στα εμπορεύματα, στην παραγωγή ενέργειας και στο real estate– έχει επωφεληθεί από μια σειρά τολμηρών τοποθετήσεων. Η μετοχή της εισηγμένης Adani Gas έχει εκτιναχθεί κατά 400% φέτος, η εταιρεία ενέργειας Adani Transmission ακολουθεί στο εντυπωσιακό +330% και η Adani Enterprises έχει ενισχυθεί κατά 250%.

3. Larry Page

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $126,3 δισ.
Κέρδη στο 2021: $49,1 δισ. 

Larry Page

Η μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet, έχει σημειώσει άλμα της τάξης του 71% φέτος, με την εταιρεία να καταγράφει ισχυρά κέρδη, ενώ το ΔΣ της ενέκρινε επαναγορές μετόχων έως και 50 δισ. δολάρια. “Η GOOGL είναι ξεκάθαρα ο πιο αγαπητός, ο πιο “καλοπληρωτής” και ο λιγότερο αμφιλεγόμενος τίτλος των Μegacap του διαδικτύου”, παρατήρησε ο αναλυτής της JPMorgan, Doug Anmuth, σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Ευχάριστα νέα για τον Page, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1998 –μαζί με τον συμφοιτητή του και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Sergey Brin– και παραμένει βασικός της μέτοχος και μέλος του ΔΣ.

4. Larry Ellison

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $135,7 δισ.
Κέρδη στο 2021: $47,5 δισ. 

Larry Ellison

Ο Ellison έχει βγάλει “τρελά λεφτά” το 2021 από δύο μεγάλες τοποθετήσεις. Ο κολοσσός λογισμικού Oracle, του οποίου είναι συνιδρυτής και στον οποίο παραμένει πρόεδρος και επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογίας, ενισχύθηκε κατά 61%. Επιπλέον ο Ellison είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Tesla –πίσω από τον Elon Musk–, συμμετέχοντας στο Διοικητικό της Συμβούλιο από το 2018, όταν και αγόρασε 3 εκατ. μετοχές της εταιρείας με το αντίτιμο –πιθανόν– να μην υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. Το ποσοστό συμμετοχής του στην Tesla αγγίζει το 1,5% και στις 10 Δεκεμβρίου 2021 άξιζε άνω των 15 δισ. δολαρίων.

5. Sergey Brin

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $121,7 δισ.
Κέρδη στο 2021: $46,7 δισ. 

Brin

Ο Brin, ο έτερος συνιδρυτής της Google, κρατάει σχετικά χαμηλό προφίλ από τότε που ο ίδιος και ο Page αποσύρθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας το 2019, μολονότι παραμένει και αυτός στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alphabet. Χρηματοδοτεί τη “μυστικοπαθή” εταιρεία κατασκευής αερόπλοιων LTA Research and Exploration καθώς και έρευνες για την καταπολέμηση της νόσου Πάρκινσον, από την οποία πάσχει μέλος της οικογένειάς του. Τον Μάιο ο Brin πούλησε μετοχές της Alphabet για πρώτη φορά από το 2017, ωστόσο διατήρησε στην κατοχή του ικανό αριθμό μετοχών για να του αποφέρουν δισεκατομμύρια με την εκτίναξη της τιμής τους.

6. Bernard Arnault 

Χώρα: Γαλλία
Καθαρή αξία: $193,9 δισ.
Κέρδη στο 2021: $43 δισ.

Arnault

Μέσα στο 2021, ο Γάλλος μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας υπήρξε για λίγο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, χάρη στην άνοδο της μετοχής της LVMH, πριν τον ξεπεράσουν ο Jeff Bezos και ο Elon Musk. Σήμερα, ο Arnault είναι το Νο. 3 στη σχετική λίστα, καθώς η μετοχή της LVMH –στην οποία ανήκουν οι Louis Vuitton, Moët και Hennessy, καθώς και brands όπως Fendi, Christian Dior και Givenchy– έχει σκαρφαλώσει κατά 29% το 2021 εν μέσω ισχυρής ζήτησης για τα πολυτελή της προϊόντα.

7. Steve Ballmer

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $107,5 δισ.
Κέρδη στο 2021: $32,3 δισ.

Ballmer

Η αξία των Clippers εκτιμάται ότι έχει ενισχυθεί κατά 20% σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο η ομάδα μπάσκετ του Los Angeles δεν ήταν η κύρια πηγή πλούτου για τον Ballmer τη φετινή χρονιά. Η μετοχή της Microsoft –στην οποία ο ίδιος υπήρξε ο 30ος υπάλληλος, ενώ διετέλεσε και CEO της από το 2000 έως το 2014– έχει προσθέσει 57% φέτος, καθώς οι επενδυτές “ακολουθούν” την ισχυρή αύξηση των εσόδων και κερδών της εταιρείας.

8. Zhang Yiming

Χώρα: Κίνα
Καθαρή αξία: $59,4 δισ.
Κέρδη στο 2021: $31,7 δισ.

Zhang

Η ByteDance, που ίδρυσε ο Zhang Yiming το 2012, έχει κατακτήσει τον κόσμο με την εφαρμογή κοινωνικής βιντεοσκόπησης TikTok. Η εταιρεία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο Zhang να είναι ένας από τους ελάχιστους “μεγάλους κερδισμένους” στην Κίνα το 2021, σε μια χρονιά που πολλοί μεγιστάνες συμπατριώτες του αποχώρησαν από τις εταιρείες τους και έχασαν δισεκατομμύρια από την καθαρή τους αξία, αφενός επειδή το Πεκίνο επέβαλε κανονιστικούς περιορισμούς στις εγχώριες βιομηχανίες και αφετέρου γιατί τα χρέη κατασκευαστικών εταιρειών και real estate τρόμαξαν τους επενδυτές. Ο Zhang, που κατέχει περίπου το 22% των μετοχών της ByteDance, παραιτήθηκε από τη θέση του CEO τον Μάιο και από τον προεδρικό θώκο τον Νοέμβριο καθώς αυστηροποιήθηκε η κυβερνητική εποπτεία του διαδικτύου στη χώρα.

9. Robin Zeng

Χώρα: Χονγκ Κονγκ
Καθαρή αξία: $57,6 δισ.
Κέρδη στο 2021: $26,8 δισ.

Zheng

Η μετοχές της Contemporary Amperex Technology (CATL), ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, σημειώνουν άνοδο της τάξης του 58%. Η CATL –στο πελατολόγιο της οποίας φιγουράρουν η BMW, η Volkswagen, η Geely και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Tesla– έχει επικεντρωθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας και πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για άντληση 9 δισ. δολαρίων προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου. Ο Zeng ίδρυσε την εταιρεία το 2011.

10. Bill Gates

Χώρα: ΗΠΑ
Καθαρή αξία: $139,2 δισ.
Κέρδη στο 2021: $18,9 δισ.

Gates

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Bill Gates: πήρε διαζύγιο και δέχθηκε επικρίσεις για τους δεσμούς του με τον Geoffrey Epstein και μια σχέση από το παρελθόν. “Ομολογώ πως ήταν ένας χρόνος βαθιάς προσωπικής θλίψης για μένα”, έγραψε πρόσφατα στα social media, αποτιμώντας το 2021. “Να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολο, ό,τι και αν είναι αυτό που αλλάζει”. Ως προς την περιουσία του, όμως, τα πηγαίνει μια χαρά. Αν και έπεσε από τις δύο πρώτες θέσεις της λίστας Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, και παρά τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 6,2 δισ. δολαρίων στη Μελίντα, ο Γκέιτς είναι κατά σχεδόν 19 δισ. δολάρια πλουσιότερος από όταν έμπαινε το 2021, κυρίως χάρη στις μεγάλες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές της Microsoft και εταιρειών όπως οι Republic Services και Berkshire Hathaway.