Δέκα μέρες αγωνίας για το άνοιγμα των σχολείων: Η εκτίμηση της Ζέττας Μακρή, οι προτάσεις ειδικών

418

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Η υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που έχει διαφανεί από δηλώσεις επιστημόνων όλες τις προηγούμενες μέρες.

Η κ. Μακρή, συγκεκριμένα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου, αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.

Η κ. Μακρή ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν. Η υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000. Η υφυπουργός τόνισε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid test.

Βατόπουλος: Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή

Μιλώντας, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες στην Επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο.

Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε ο καθηγητής.

Η εκτίμηση των Σαρηγιάννη και Παυλάκη

Μιλώντας χθες στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τα σχολεία τη συνεχή τους καλή λειτουργία.

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο γιατρός και καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης που μίλησε στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε για το θέμα πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία». «Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», τόνισε.