Αντίστροφη μέτρηση για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

429

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022. Η πρώτη αύξηση (2%), η οποία έχει αποφασίσει και εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Η δεύτερη, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί -καθώς πρέπει να “τρέξει” η προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση- θα ισχύσει εντός του α΄εξαμήνου του 2022.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα ισχύσει το αργότερο από την 1η Ιουνίου 2022 (αν και σύμφωνα με άλλες ερμηνείες των δηλώσεων Μητσοτάκη μπορεί να ισχύσει από 1ης Ιουλίου), όπως ερμηνεύουν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αρμόδιοι αναλυτές.

Όσον αφορά το ποσοστό της δεύτερης αύξησης, ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως θα είναι “αρκετά σημαντικότερη” από την πρώτη, ενώ πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4% και 6%, με το πιθανότερο ενδεχόμενο να προβλέπει αύξηση προς το 6%. Μαζί με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν κατά ανάλογο ποσοστό και διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνεται πως με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού τότε-   καθορίζεται, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τι προβλέπει ο νόμος

Υπενθυμίζεται πως με βάση το θεσμικό πλαίσιο (νόμος 4173 του έτους 2013), “το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών”.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού έχει τα ακόλουθα 6 βήματα :

– Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2022.

– Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 30ή Απριλίου 2022.

– Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαΐου 2022.

– Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2022.

– Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2022.

-Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2022.