Κων. Γουργουλιάνης: «Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα»

"Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ"

339

Έως τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου θα μας «ταλαιπωρήσει» η Όμικρον, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επισημαίνοντας πως η μεταδοτικότητα θα είναι μεγάλη, όμως τα συμπτώματά της, όπως φαίνεται, είναι ήπια. Ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε πως θα έχουμε πολλές μολύνσεις, χιλιάδες, όμως δεν θα πρέπει να τις μετρούμε, ενώ σημείωσε πως ίσως η Όμικρον να είναι η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή το πανδημικό κύμα της Όμικρον, βλέποντας και την πορεία του στη Ν. Αφρική, δείχνει ότι έρχεται με μεγάλη ένταση μεν, όμως δεν κρατά πολύ. «Να υπολογίζουμε ότι θα πάει έτσι τον Ιανουάριο ίσως και μερικές εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης. Σημείωσε δε, πως η Όμικρον επειδή κάνει ήπια συμπτώματα είναι πολλοί άνθρωποι που κάνουν ένα τεστ και βγαίνει θετικό, επειδή έχουν λίγο συνάχι ή λίγο βήχα και καθόλου πυρετό κι αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν πάρα πολλές μολύνσεις. » Να μη μετράμε τις μολύνσεις δεν λέει τίποτα, γιατί η μεταδοτικότητα θα είναι πολύ μεγάλη. Θα έχουμε χιλιάδες μολύνσεις», τόνισε.

Ο Καθηγητής ανέφερε πως διαφαίνεται η ενδημικότητα της νόσου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και μια άλλη μετάλλαξη που θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης μεταδοτικότητας και λίγης νοσηρότητας. » Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε πως «αυτό που θα γίνει,  είναι αυτό που ξέραμε,  η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή,  οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό , περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν.  Αυτό θα γίνει και τώρα».

Αναφερόμενος στο πως επηρεάζει η νόσος του εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται, ενώ η νόσος είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους. Το ζήτημα είναι πως επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους ευάλωτους,  αυτοί , όπως είπε ο κ. Γουργουλιάνης, θα μπαίνουν στα Νοσοκομεία και αυτά θα «φορτωθούν» για λίγο.

«Τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους είναι ότι περνάνε πολύ εύκολα , με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συμπτώματα του ανωτέρου αναπνευστικού. Το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό δεν θα χρειαστεί Νοσοκομείο. Το εμβόλιο δεν έχει έτοιμα αντισώματα, δηλαδή όταν κάνεις το εμβόλιο φτιάχνεις αντισώματα. Εάν δεν μπορεί να φτιάξει ο οργανισμός γιατί έχεις χρόνιο πρόβλημα υγείας, καρκίνο, ή παίρνεις ανοσοκατασταλτικά δεν φταίει το εμβόλιο, αλλά ότι δεν μπορείς να φτιάξεις αντισώματα ό,τι και να έκανες. Στατιστικά όμως ξέρουμε πως οι άνθρωποι θα περάσουν πολύ ήπια. Εάν είχαν προλάβει οι άνω των 60 να εμβολιαστούν νωρίτερα και να μην σπεύδουν τώρα υπό την πίεση προστίμων, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην πατρίδα μας», είπε. Συνέχισε δε εξηγώντας πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους εμβολιασμένους να κάνουν βαρύτερη νόσο, ωστόσο η εν λόγω μετάλλαξη δείχνει πως είναι ηπιότερη για όλους, όμως οι εμβολιασμένοι είναι πιο προστατευμένοι.

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε και όσα γίνονται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ που δεν θα προχωρήσει στην τέταρτη δόση του εμβολίου, γιατί έκανε νωρίς την τρίτη, καθώς είδε πως είναι ηπιότερη η νόηση, η Ν. Αφρική που κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και η Αμερική όπου εκεί η καραντίνα είναι πλέον πέντε ημέρες σύμφωνα με τον εκεί ΕΟΔΥ αντί για δέκα ημέρες που είναι στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής σημείωσε πως αυτή η εικόνα, θα έρθει σιγά σιγά και στην χώρα μας.