Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό – όνειρο στον Όλυμπο

1346

Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας μαγεύει όποιον τον επισκεφτεί

Κρεμασμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα χωριά  της Ελλάδας. Το χωριό είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα από τον Θερμαϊκό κόλπο έως τις κορυφές του «βουνού των θεών».

Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα σκηνικό που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή και να αναπτύσσεται τουριστικά.

Στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξαντρος». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον Παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Σήμερα, ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού το χειμώνα το τοπίο είναι μαγευτικό, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τα παράλια της Πιερίας.

Περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 400 χλμ. από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε για να φτάσετε στον Παλαιό Παντελεήμονα και να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Εδώ θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης.

Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που αγκαλιάζει το χωριό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα, ενώ μια άλλη επιβεβλημένη εξόρμηση είναι το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες.