O αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου πέθανε σε ηλικία 90 ετών – ήρωας του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ

Ο Τούτου, ο τελευταίος Νοτιοαφρικανός που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε στο Κέιπ Τάουν

196
Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa δήλωσε: «Ο θάνατος του Ομότιμου Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου αποτελεί άλλο ένα κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική».

Ποιος ήταν ο Ντέσμοντ Τούτου

Ο Ντέσμοντ Τούτου είναι ένας από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νοτίου Αφρικής, κερδίζοντας το 1984 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του στην επίλυση και τερματισμό του απαρτχάιντ. Γεννημένος το 1931 στο Κλέρκσντορπ, Τρανσβαάλ, Νότια Αφρική, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανικός Αρχιεπίσκοπος τόσο του Κέιπ Τάουν όσο και του Γιοχάνεσμπουργκ. Γνωστός ως η φωνή των άφωνων Μαύρων της Νότιας Αφρικής ήταν ένας ειλικρινής κριτικός του απαρτχάιντ. Ο Τούτου υποστήριξε επίσης το οικονομικό μποϋκοτάζ της Νότιας Αφρικής, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε συνεχώς τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων φατριών που σχετίζονταν με το απαρτχάιντ.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος του έθνους – διόρισε τον Τούτου πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Φωνή των μαύρων Νοτιοαφρικανών που αγωνίστηκαν εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος των λευκών που ανατράπηκε από τη δημοκρατία πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ο Ντέσμοντ Τούτου δεν έχει μιλήσει εκτενώς δημόσια τα τελευταία χρόνια. Έπασχε από καρκίνο του προστάτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ενώ είχε νοσηλευθεί το 2019 για μια λοίμωξη.