ΕΕ: Ικανότερες να ηγηθούν στο αγροτικό επιχειρείν οι γυναίκες από τους άνδρες

266

Παρά τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ΕΕ για την ενθάρρυνση των γυναικών να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα, η εκπροσώπησή τους μέχρι σήμερα παραμένει χαμηλή. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη βιώσιμη μετάβαση του κλάδου και να διαχειριστούν με μεγαλύτερη επιδεξιότητα τις κρίσιμες καταστάσεις που προκύπτουν.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κρατούν τις γυναίκες μακριά από το αγροτικό επάγγελμα;

Σύμφωνα με τη Lukxmi Balathasan, διευθύντρια σύστασης επιχειρήσεων στον τομέα τροφίμων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food), ορισμένες γυναίκες αγροεπιχειρηματίες αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, λόγω μιας υποσυνείδητης προκατάληψης που εξακολουθεί να τρέφει εναντίον τους η βιομηχανία και η κοινωνία της υπαίθρου.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζαν τις γυναίκες οι επενδυτές», αναφέρει η Balathasan, τονίζοντας ρητά ότι οι τελευταίοι «δεν ήξεραν πώς να αλληλεπιδράσουν με μια γυναίκα». Ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση των δύο φύλων στις ευκαιρίες χρηματοδότησης, το διευθυντικό στέλεχος του ΕΙΤ Food υπογραμμίζει ότι αυτό που προέχει είναι να «διορθωθούν οι άνδρες, όχι εμείς».

Προειδοποιεί ακόμη ότι «ο αντίκτυπος της μη παροχής ισότιμης πρόσβασης στις γυναίκες στην τεχνολογία και τη χρηματοδότηση έχει στην πραγματικότητα αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της καινοτομίας».

Την τελευταία δεκαετία, τα δεδομένα από τον κλάδο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ηγετικό ρόλο σε επιχειρήσεις και οι εταιρικές ομάδες με ισορροπία μεταξύ των φύλων φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. «Οι γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους, τα καταφέρνουν καλύτερα σε περιόδους κρίσης και αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις», τονίζει η Shima Barakat, επικεφαλής συναφών ερευνητικών πρότζεκτ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες σήμερα απαρτίζουν λιγότερο από το 1/3 των επικεφαλής νεοφυών επιχειρήσεων της αγροδιατροφής, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.