Μπιλ Γκέιτς: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του για το 2022

478

Ως επί το πλείστον, ο Μπιλ Γκέιτς είναι αισιόδοξος για το 2022. Αλλά ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft εξακολουθεί να έχει μερικές ανησυχίες ενόψει του επόμενου έτους.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε πρόσφατο blog του έκανε πολλαπλές τέτοιες αισιόδοξες προβλέψεις: από το πιθανό τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι την επερχόμενη άνοδο του metaverse.

Αλλά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να εκτροχιάσει μεγάλο μέρος αυτής της προόδου, προέβλεψε: η δυσπιστία των ανθρώπων απέναντι στις κυβερνήσεις. “Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ανησυχώ περισσότερο ενόψει του 2022”, έγραψε.

Οι δημόσιοι οργανισμοί, σημείωσε ο Γκέιτς, πρέπει να είναι σημαντικοί παίκτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή την πρόληψη της επόμενης πανδημίας. Αλλά μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά, αν οι άνθρωποι απορρίπτουν την καθοδήγησή τους για λόγους αρχής.

“Αν οι άνθρωποί σας δεν σας εμπιστεύονται, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν σημαντικές νέες πρωτοβουλίες”, έγραψε ο Γκέιτς. “Και όταν προκύψει μια μεγάλη κρίση, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουν την καταιγίδα”.

Η δυσπιστία αυτή έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά το χτύπημα της πανδημίας: Η παραπληροφόρηση για τον κοροναϊό έχει εξαπλωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δυσχεραίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού της χώρας και καθυστερώντας τελικά το τέλος της πανδημίας.

Αλλά η έρευνα του Pew Research Center από την προ-covid εποχή ανέδειξε παρόμοιες τάσεις: Σε δημοσκόπηση του 2019 σε Αμερικανούς ενήλικες, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συρρικνώνεται.

Ένα άλλο 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συρρικνώνεται και η εμπιστοσύνη των Αμερικανών μεταξύ τους. Και περίπου τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πίστευαν ότι η δυσπιστία δυσχεραίνει τον χειρισμό θεμάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μετανάστευση και η ένοπλη βία.

Ο Μπιλ Γκέιτς σημείωσε ότι οι 24ωροι ειδησεογραφικοί κύκλοι, οι τίτλοι με πολιτικά κίνητρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει το καθένα το ρόλο του στο “αυξανόμενο χάσμα” και ότι οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να ρυθμίσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση.

Αυτό αποτελεί ήδη αντικείμενο εστίασης για ορισμένους νομοθέτες στην Ουάσινγκτον. Τον Οκτώβριο, η πρώην μηχανικός του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για την “κρίση” παραπληροφόρησης της εταιρείας, ένα πιθανό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο χρόνος μπορεί να είναι σημαντικός. Ο Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του ότι χωρίς γρήγορη παρέμβαση, οι Αμερικανοί μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκλέξουν πολιτικούς που εκφράζουν και ενθαρρύνουν δημοσίως τη δυσπιστία. Το φαινόμενο χιονοστιβάδας θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει την “ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση του κοινού”.

Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση και ακόμη και ο Γκέιτς δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πώς να προχωρήσει.

“Εδώ είναι συνήθως το σημείο όπου θα εξέθετα τις ιδέες μου για το πώς θα διορθώσουμε το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τις απαντήσεις”, έγραψε. “Σκοπεύω να συνεχίσω να αναζητώ και να διαβάζω τις ιδέες των άλλων, ιδίως των νέων. Ελπίζω ότι οι γενιές που μεγάλωσαν στο διαδίκτυο θα έχουν φρέσκες ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο διαδίκτυο”.