Στις επόμενες ώρες οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για νέα μέτρα κατά της πανδημίας

503

Στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού και του νέου στελέχους “Όμικρον” θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο εμπροσθοβαρές κύμα μέτρων για την εορταστική περίοδο.

Έχει προηγηθεί η “μαραθώνια” συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, στη λήξη της οποίας προέκυψαν οι νέες εισηγήσεις των επιστημόνων προς το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να…υπάρξουν τείχη προστασίας της χώρας απέναντι στην επέλαση της μετάλλαξης, η οποία κρατάει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε…κόκκινο συναγερμό.

“Σε ένα φαινόμενο που είναι δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά, απαιτείται και καθημερινή παρακολούθηση και προσαρμογή των επιλογών”, σημειώνουν στελέχη, εν αναμονή των ανακοινώσεων που θα έρθουν στο προσκήνιο μέσα στις επόμενες ώρες.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για αυτήν την περίοδο της έντονης κοινωνικής κινητικότητας είναι ελάχιστες. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούσαν… κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ μετά τις συζητήσεις που αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Υγεία,  Θάνο Πλεύρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί, πάντως, είναι ότι οι παρεμβάσεις που προτείνουν οι ειδικοί δεν έχουν…οικονομικό αποτύπωμα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστούν.

Όσον αφορά στο μετά την εορταστική περίοδο “πακέτο” που προτείνει η Επιτροπή, ουσιαστικά το πλαίσιο το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης. Οι ειδικοί εισηγούνται ένα πρώτο κύμα μέτρων, που θα έρθει άμεσα προς εφαρμογή. Ειδικότερα, προτείνουν:

– Να αναβληθούν όλες οι ανοιχτές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

– Η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, υπάρχει εισήγηση σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να είναι υποχρεωτική η υψηλής προστασίας μάσκα ή εναλλακτικά η διπλή μάσκα.

– Άπαντες οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς την Ελλάδα να υποβάλλονται σε rapid test τη 2η και την 4η ημέρα, με την ταξιδιωτική οδηγία που ήδη εφαρμόζεται να περιλαμβάνει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως προκύπτει από πηγές εντός της Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ακόμα ένα πλαίσιο παρεμβάσεων. Τι θα περιλαμβάνει αυτό; Τη λειτουργία των γηπέδων χωρίς θεατές, την επέκταση της τηλεργασίας και την επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.