Εκτροχιασμός: Ξεπέρασαν τα 400 ευρώ/MWh οι τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη – Τεράστιες οι ευθύνες των Βρυξελλών

292

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς συνεχίζεται αμείωτη η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί και τη χώρα μας.

Για σήμερα μάλιστα σπάνε όλα τα κοντέρ όσον αφορά στις τιμές χονδρικής του ρεύματος καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση μόλις τέσσερις χώρες η τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 400 ευρώ/MWh.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, είναι σαν η τιμή στο γάλα από 1 ευρώ να έχει εκτιναχθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους στα 10 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος ανά την Ευρώπη είναι: Γαλλία 452,94 ευρώ/MWh, Ελβετία 435,51 ευρώ/MWh, Ρουμανία 428,24, Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία 427,09 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 421,59 ευρώ/MWh , Σερβία 420,49 ευρώ/MWh, Ουγγαρία 420,14 ευρώ/MWh, Γερμανία 416,72 ευρώ/MWh, Ελλάδα 415,94 ευρώ/MWh, Σλοβακία 412,15 ευρώ/MWh. Οι μόνες χώρες με τιμές κάτω από 400 ευρώ είναι το Βέλγιο (397,09 ευρώ/MWh), η Ισπανία και η Πορτογαλία (360,02 ευρώ/MWh) και η Πολωνία (343,9 ευρώ/MWh).

Στην ελληνική αγορά, όπως προαναφέρθηκε σήμερα η μέση τιμή θα είναι στα 415,94 ευρώ/MWh ωστόσο η μέγιστη τιμή θα φτάσει μέχρι και τα 542,5 ευρώ/MWh, την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί στη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο ανοδικό ξέσπασμα των τιμών του ρεύματος, βρίσκει τους ευρωπαίους καταναλωτές, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και βιομηχανίες κυριολεκτικά ανυπεράσπιστους.

Και αυτό διότι, οι προτάσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ελλάδα για λήψη έκτακτων μέτρων που θα οδηγούσαν στην εκτόνωση των τιμών απορρίφθηκαν από το ιερατείο των Βρυξελλών.

Έτσι έχουμε το παράδοξο, αφενός οι καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις στα ενεργειακά τους κόστη, και αφετέρου κάποιες κατηγορίες παραγωγών να αποκομίζουν σημαντικά υπερκέρδη, λόγω της δομής της αγοράς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας που μπήκε στο σύστημα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα ύψη, οι παραγωγοί με φυσικό αέριο δίνουν υψηλές προσφορές στην χονδρεμπορική του ρεύματος, συμπαρασύροντας τις τιμές στα επίπεδα που βλέπουμε. Έτσι για παράδειγμα, οι μονάδες ΑΠΕ, τα πυρηνικά ακόμη και οι μονάδες άνθρακα, υπεραμείβονται βάσει των προσφορών των μονάδων αερίου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση Ελλάδας και Γαλλίας, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες ήταν να υπάρξει ένας έκτακτος μηχανισμός ώστε να μπει όριο στα κέρδη των παραγωγών που υπεραμείβονται, ωστόσο με προεξάρχουσα τη Γερμανία, την οποία ακολούθησαν άλλες 9 χώρες του βορρά η πρόταση απορρίφθηκε.

Ως προς τα αίτια της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών, αυτή αποδίδεται, πέραν της κατάστασης στην αγορά του φυσικού αερίου, στο γεγονός ότι 4 πυρηνικές μονάδες στη Γαλλία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Συγκεκριμένα σε έλεγχο ρουτίνας που διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη, διαπιστώθηκε σφάλμα, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας 2 εργοστάσια, τα οποία προστέθηκαν σε ακόμη δύο που βρίσκονταν σε προγραμματισμένη συντήρηση. Έτσι από τους 56 ατομικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας πάνω από το ένα τέταρτο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση – επισκευή αντιστοιχούν στο 13% της διαθέσιμης ισχύος στη Γαλλία. Αποτέλεσμα, το έλλειμμα ισχύος στη Γαλλία σε συνδυασμό με την αυξημένη λόγω του χειμώνα ζήτηση, να δημιουργεί ντόμινο εκτίναξης των τιμών, σε ολόκληρη την Ευρώπη.