Πώς θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2022

573

Αλλάζει πλήρως το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 2022. ”Όχημα” της αλλαγής θα είναι το νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδη.

Κύκλοι του ΥΠΕΣ ανέφεραν στο Capital.gr πως το βασικό στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί το σχεδιαζόμενο σύστημα αξιολόγησης έναντι του υφιστάμενου (σ.σ. Ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση) αλλά και όλων των προηγούμενων είναι πως ”ανεβάζει την αξιολόγηση σε επίπεδο προϊσταμένων και τη συνδέει με τη στοχοθεσία”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτυγχάνουν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων, δεν θα τιμωρούνται, αλλά θα προωθούνται σε επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης”.

Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του κου Βορίδη, αφού λάβει το ”πράσινο φως” από το αυριανό Υπουργικό (στο μεταξύ ένα πρόπλασμά του παρουσιάστηκε από τον κο Βορίδη στον Πρωθυπουργό σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον περασμένο μήνα), από τις πρώτες μέρες του 2022 θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, τονίζουν στο Capital.gr οι ίδιοι κύκλοι, ενώ στόχος είναι να ψηφισθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Στη συνέχεια, θα ”τρέξει” η εφαρμογή του με βάση στοχοθεσία, η οποία θα τεθεί ανά μονάδα. Μαζί με τη στοχοθεσία θα ορισθεί και το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και ακολούθως θα υπάρξει η αξιολόγηση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΣ.

Αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το νέο ”καθεστώς” της αξιολόγησης θα αφορά 220.000 δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή όλους πλην των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των ενστόλων.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα καθορίζεται κατά το ήμισυ από την επίτευξη των στόχων βάσει κρίσης ιεραρχικού προϊσταμένου και κατά το ήμισυ από την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους η οποία θα πραγματοποιείται από τον ιεραρχικά ανώτερό τους.

Στην περίπτωση, μάλιστα των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η κρίση παράλληλα θα ελέγχεται από μια τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ένα μέλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και έναν υπηρεσιακό γραμματέα μονάδας.

Ο προϊστάμενος από την πλευρά του θα εντοπίζει τις αδυναμίες αλλά και την ωριμότητα αντίστοιχα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της οργανικής του μονάδας εστιάζοντας στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων για τη βελτίωσή τους μέσω ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κεφαλαιοποιώντας ταυτόχρονα τις αρετές των μελών της ομάδας του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, η πρώτη αλλαγή θα αφορά το επίκεντρο της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα έχει στο επίκεντρο τους προϊσταμένους και όχι τους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει έως τώρα. Με βάση το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ, η αξιολόγηση θα αφορά τους προϊσταμένους των τμημάτων και θα γίνεται από τους διευθυντές κάθε υπηρεσίας.

Έτσι, η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα γίνεται “άμεσα”, αλλά “έμμεσα”, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Η δεύτερη σχεδιαζόμενη αλλαγή αναμένεται να είναι η εξής: Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση προκαθορισμένη στοχοθεσία, η οποία θα αφορά κάθε τμήμα κάθε υπηρεσίας του Δημοσίου.

Η τρίτη βασική αλλαγή την οποία σχεδιάζει ο ΥΠΕΣ είναι η ανταμοιβή (μέσω μπόνους, τηλεργασίας ή επιπλέον ημερών αδείας) όσων υπαλλήλων επιτυγχάνουν τους στόχους της υπηρεσίας τους και η εκπαίδευση όσων αποτυγχάνουν.

Η ανταμοιβή αυτή θα μπορεί να λάβει τη μορφή χρηματικού μπόνους ή επιπλέον ημερών αδείας. Σε σχέση με το μπόνους, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό. Πιλοτικά, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως θα δοθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει το πλήθος των δικαιούχων να ανέρχεται σε 6.000.

Επίσης, θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πρόκρισης για τηλεργασία, δηλαδή για εξ αποστάσεως απασχόληση. Με άλλα λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα πετυχαίνουν τους υπηρεσιακούς στόχους θα μπορούν πιο εύκολα να εξασφαλίσουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Υπενθυμίζεται πως το σχετικό νομοσχέδιο (για την τηλεργασία) έχει ήδη ψηφιστεί και βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής έως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκριση για τηλεργασία στο Δημόσιο, εκτός από τους ιδιαιτέρως αποδοτικούς υπαλλήλους, θα έχουν και τα ΑμεΑ.

Επισημαίνεται πως η αξιολόγηση δεν θα έχει “τιμωρητικό” χαρακτήρα, ενώ δεν συνδέεται -σε περίπτωση υποαπόδοσης των υπαλλήλων- με ενδεχόμενη απόλυση.