Στοίχημα για τις ιχθυοκαλλιέργειες η επένδυση στην καινοτομία και στο branding

476

Την ικανοποίησή του για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την εξέλιξη που έχει σημειώσει ο τομέας των νέων τεχνολογιών, ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Κατά την παρουσία του στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2021 με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές 2021-2030» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών.

Παρέθεσε δε, τους στόχους του Υπουργείου που επιβεβαιώνουν τη δυναμική του κλάδου: «Στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με την αρμονική συνύπαρξη των Δήμων και των φορέων της Επικράτειας.

Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για το πλεονέκτημα που δίνει ο νέος κανονισμός «ώστε η Ελλάδα να διαμορφώσει χωρίς περιορισμούς και αγκυλώσεις ένα Εθνικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ, που υποβλήθηκε τέλος Οκτωβρίου, ώστε να συμπληρωθεί, αναμορφωθεί τουλάχιστον ως προς τον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών και να επανατεθεί σε ουσιαστική διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου».

Ο ΥφΑΑΤ  υπογράμμισε επίσης ότι προσπαθεί και για την άμεση επίλυση του χωροταξικού θέματος (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών –ΠΟΑΥ) και απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο στους παραγωγούς καθώς όπως εξήγησε «πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις με σαφή χρονικό ορίζοντα προκειμένου να καταρτίσουμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα». Όπως υπογράμμισε με έμφαση, «πιστεύω ότι η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού, θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητά όλων μας».

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Κεδίκογλου, συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω βίντεο ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία & την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιαννης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς.

Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος και co-founder DOME CONSULTING & Communication Expert, Μαριάνα Πυργιώτη.