Παναγιώτης Κουρουμπλής: έκρηξη στη Βουλή και διαγραφή του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπος με τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και με την έμμεση αποδοκιμασία μερίδας βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προτού καν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει τη διαγραφή του.

449

Αφορμή για την έκρηξη Κουρουμπλή ήταν τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρας – Λύτρα, η οποία στο στόμα του διαγραφέντος βουλευτή υπέστη τη μέγιστη κακοποίηση.

Άλλωστε το ύφος και η οξύτητα με την οποία συνόδευσε τις βαρύτατες αναφορές του ο διαγραφείς βουλευτής, αλλά και η άρνησή του να ανακαλέσει, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του προεδρεύοντος, άφηναν μηδενικά περιθώρια στρογγυλέματος των πρωτοφανών δηλώσεών του.

Άμεσα αποστάσεις από τις δηλώσεις Κουρουμπλή έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που έκανε λόγο για «άστοχες και παρεξηγήσιμες εκφράσεις» ενώ λίγο αργότερα ο Νίκος Φίλης επιβεβαίωσε πως «…η δήλωση Κουρουμπλή δεν εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δεν πρέπει να υπνοβατούμε, η κατάσταση είναι δύσκολη και με ανταλλαγή κοσμητικών επιθέτων και ύβρεων δεν μπορεί κανείς να βρει λύση», είπε ο Νίκος Φίλης και μάλιστα λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι «…δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ήδη καλέσει τον κ. Τσίπρα να «καταδικάσει άμεσα τον βουλευτή ζητώντας από τον βουλευτή «να έρθει εδώ και να ανακαλέσει, διαφορετικά η ευθύνη επιβάλλει (στον κ. Τσίπρα) να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, επικαλέστηκε μία διάταξη που υπάρχει στον κανονισμό της Βουλής και απηύθυνε μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

«Στη Βουλή υπάρχει ελευθερία του λόγου και της κριτικής, η απάντηση και ανταπάντηση. Υπάρχει η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που δεν υπάρχει και δεν θα επιτρέψουμε, είναι να ξεφύγει αυτή η αντιπαράθεση και να φτάσει τα όρια της ανθρωποφαγίας», σημείωσε αρχικά ο κ. Τασούλας, επισημαίνοντας ότι οι φράσεις περί «δολοφόνων βουλευτών» φτάνουν «στα όρια της προτροπής προς κάποιους εκεί έξω».

«Γιατί εδώ ακούγονται φράσεις που φτάνουν όχι στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρα, αλλά στα όρια προτροπής κάποιων έξω από εδώ να προβούν σε ανάρμοστες εγκληματικές πράξεις», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που όλοι ομόφωνα καταδικάζουμε. Και άκουσα από το κόμμα του ότι υπήρξε μια άστοχη συμπεριφορά. Κάνω χρήση μιας διάταξης που υπάρχει στον κανονισμό. Απευθύνω μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Και παρακαλώ το Σώμα δια της ανατάσεως να εγκρίνει αυτή τη μομφή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τελεσίγραφο

Έτσι, σε φόντο καθολικής αποδοκιμασίας –και ενώ και τα social media είχαν ήδη πάρει φωτιά – ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε από τις Βρυξέλλες στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας της να μεταφέρει προς τον βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργό το εξής τελεσίγραφο: Ή θα ανασκευάσει ή θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα πραγματικά οργισμένο.

Ο κ. Κουρουμπλής φέρεται δήλωσε στην κ. Γεροβασίλη ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει, ότι είναι «συναισθηματικά φορτισμένος» καθώς έχει χάσει έναν φίλο του από τον κορωνοϊό και ότι δεν θέλει να ανασκευάσει γιατί «ό,τι είπε το πίστευε».

Το όποιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα είχε προσδώσει στην αντιπολίτευση η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα είχε πνιγεί στις ύβρεις Κουρουμπλή ενώ η συζήτηση του προϋπολογισμού το ερχόμενο Σάββατο έμοιαζε, αίφνης, ναρκοθετημένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή ήταν πλέον μονόδρομος.

panagiotis-koyroymplis-o-salos-sti-voyli-to-tilefonima-tsipra-kai-i-diagrafi-amp-8211-expres0