Μπ.Σκούφα: Ο προϋπολογισμός του 2022 όχι μόνο δεν ικανοποιεί, αλλά πηγαίνει κόντρα στις λαϊκές ανάγκες

Καμία πρόβλεψη για στήριξη λόγω πανδημίας, 2,3 δις επιπλέον έσοδα από έμμεσους φόρους!

553

Σκληρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία της για τον προϋπολογισμό του 2022, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση γενικότερα, ότι με τις αποφάσεις τους οδήγησαν τον λαό σε αδιέξοδο και σε μια πρωτοφανή λιτότητα με ορατά τα λουκέτα για τη νέα χρονιά. Δριμύ “κατηγορώ” άσκησε επίσης για τις επιπτώσεις της ολιγωρίας και της νεοφιλελεύθερης εμμονής της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία δια των πολιτικών αποφάσεών της δεν στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων ακόμη και τη μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα. Είναι χαρακτηριστικό όπως τόνισε η κα Σκούφα, ότι για το 2022 δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό καμία πρόβλεψη για την οικονομική ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αντίθετα προβλέπονται αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Παντελώς έωλες προβλέψεις στον Προϋπολογισμό για την επικοινωνιακή εικόνα της Ν.Δ

Η Βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για «παντελώς έωλες προβλέψεις» και για έναν Προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν ικανοποιεί αλλά πηγαίνει κόντρα στις λαϊκές ανάγκες και κοινωνικές απαιτήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας. Όπως ανέφερε, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι το 2022 θα είναι έτος σταδιακής επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας από υγειονομικής άποψης. «Δεν μας έχετε καταθέσει μέχρι τώρα, κύριοι Υπουργοί, σε ποια στοιχεία στηρίζεστε γι’ αυτή την παντελώς έωλη από υγειονομικής πλευράς άποψη ότι το 2022 θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο μετ’ επιτάσεως για την υψηλή επισφάλεια υγειονομικά λόγω της μετάλλαξης όμικρον. Δεν έχετε ακούσει υγειονομικούς που σας προειδοποιούν πολλάκις ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, θα έχουμε είκοσι πέντε χιλιάδες νεκρούς μέχρι το Πάσχα; Δεν σας διδάσκει τίποτε το γεγονός ότι έχουν χαθεί ήδη περί των είκοσι χιλιάδων συμπολιτών μας; Δεν σας διδάσκει τίποτε το γεγονός ότι για πολλές ημέρες βρισκόμασταν στην κορυφή των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων; Σταματήστε πλέον να εκπέμπετε τεχνηέντως την επικοινωνιακή εικόνα του «όλα πάνε καλά», του θεόσταλτου Μωυσή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως είπε η κα Σκούφα, στην εισηγητική έκθεση τονίζεται ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές. «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο καταδεικνύει αυτό που υπαγορεύει η λογική και αυτό που παίρνουμε ως feedback από την ζώσα οικονομία και αγορά. Ποιο είναι αυτό; Ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας, τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης, τον βαθμό ικανότητας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων», σημείωσε.

Μηδέν στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2022

Η Βουλεύτρια Πιερίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την οικονομία και την παραγωγή, κλείνει τις κάνουλες, δηλαδή, μηδέν στον προϋπολογισμό του 2022 όσον αφορά τα προϋπολογισμένα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2022.

4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμέτωπες με λουκέτα!

«Έχετε το θράσος να μας λέτε ότι με το που ανοίγει η οικονομία αρχίζει και κινείται, ότι ανοιχτά μαγαζιά σημαίνει μαγαζιά που κάνουν τζίρο και έχουν κέρδη. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Θα σας μεταφέρω νοητά στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Κατερίνης, στον κεντρικό πεζόδρομο. Όλοι οι έμποροι, όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων αγωνιούν, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας, είναι αντιμέτωπες με τα λουκέτα. Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κούρεμα 60% των χρεών και αποπληρωμή σε 120 δόσεις

Η κα Σκούφα επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κούρεμα ως 60% του κορωνοχρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου σε εκατόν είκοσι δόσεις. «Κωφεύετε και η ερώτηση που σας απευθύνει ο ελληνικός λαός, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά είναι γιατί», επεσήμανε η Βουλεύτρια Πιερίας.

«Ραγδαία» και «βάρβαρη» δημοσιονομική προσαρμογή το 2022 και 2023, 9%

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «τόσο απότομη, ραγδαία και βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή για τα έτη 2022 και 2023, της τάξης του 9%. Το μεσοπρόθεσμο και ο προκείμενος προϋπολογισμός έχουν στη βάση τους λιτότητα ύψους 9,7 δισεκατομμύρια. 9,7 δισεκατομμύρια θα λείψουν από το 90% της επιχειρηματικότητας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους».

Φόροι ύψους 2,3 δισεκατομμύρια για το 2022

«Τολμάτε ακόμη στον παρόντα προϋπολογισμό με τέτοιες συνθήκες καταβαράθρωσης οικονομικής και υγειονομικής της κοινωνίας να προϋπολογίζετε έσοδα από έμμεσους φόρους και ΦΠΑ ύψους 2,3 δισεκατομμύρια για το 2022. Αυτή είναι η υπεράσπιση της μεσαίας τάξης!», τόνισε η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι για πολλοστό μήνα με το τεράστιο φάσμα της ακρίβειας στο ρεύμα, τα λιπάσματα, τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές. Από την άλλη η Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα.

Η πανδημία και η μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα

«Όσα τερτίπια κι αν εφεύρετε, δεν θα κατορθώσετε να κρύψετε ότι λόγω της ολιγωρίας και λόγω της νεοφιλελεύθερης εμμονής σας για μη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, έχουμε είκοσι χιλιάδες θανάτους συμπολιτών μας, που βάσει της μελέτης των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα 38,5% αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. 38,5% των συμπολιτών μας πέθαναν άδικα, επειδή δεν στηρίξατε το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ευθαρσώς, και όχι ψευδόμενος, αν γνώριζε την έρευνα. Αν την γνώριζε και ψεύδεται, είναι επικίνδυνος. Αν δεν την γνώριζε, πράγμα που πολύ το αμφισβητούμε, πάλι είναι επικίνδυνος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για την υγεία όλων μας, για το σύνολο της επιχειρηματικότητας», κατέληξε η κα Σκούφα.

Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής: