Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ – Πού θα χτυπήσει

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ. Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία Carmel. Ποια τα χαρακτηριστικά.

400

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Carmel στη χώρα μας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Πέμπτης (16/12).

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, η οποία θα εκδηλωθεί το Σάββατο (18/12) και την Κυριακή (19/12), θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Κακοκαιρία Κάρμελ – Αναλυτικές προβλέψεις:

Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία Carmel όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους του group της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπεύθυνους για την ονοματοδοσία των συστημάτων. Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Ειδικότερα στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά,

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

  • Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  • Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
  • Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
  • Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Κακοκαιρία Κάρμελ – Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά:

Βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου, με κέντρο της περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα. Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, συμφωνήσαμε με το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ που μετέχουν στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών, να δώσουμε στην κακοκαιρία το όνομα «Carmel» όπως είχε προαποφασιστεί από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET).

Για την Ελλάδα εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο οποίο επισημαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ - Πού θα χτυπήσει

Στον Ελληνικό χώρο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες. Τέλος από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δείτε παρακάτω το σχετικό Tweet της EMY για την εξέλιξη όλου του κύματος της κακοκαιρίας. Ακολουθούν και δύο προγνωστικοί χάρτες 24ωρου υετού για τον Ελληνικό χώρο ο πρώτος αφορά το Σάββατο και ο επόμενος την Κυριακή.

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Σε αυτό το Tweet μπορείτε τις περιοχές των χιονοπτώσεων ανά 6ωρο.

Με τα σημερινά δεδομένα το κύμα αυτής της κακοκαιρίας δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σφοδρό, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ - Πού θα χτυπήσει

Ένα άλλο στοιχείο αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ , εντάσεις όμως αρκετά συνήθεις για χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Κλείνοντας σας υπενθυμίζουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κάρμελ – Το βιβλικό βουνό του Ισραήλ

Η συγκεκριμένη ονομασία της κακοκαιρίας βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου, ονομασία που δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το όνομα «Carmel» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και το όνομα το συναντούμε εκτός από το Ισραήλ και και στη Κύπρο μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που βρίσκεται στις βόρειες και δυτικές πλαγιές του . Το όνομα του σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, ή κήπος.