Στη βόρεια Εύβοια ο Κ. Μητσοτάκης – Παρουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής

189

Συνοδευόμενος από ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο, ο πρωθυπουργός μετέβη σήμερα το πρωί στη βόρεια Εύβοια, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή. Και σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Ιστιαία, στην οποία δίνουν το “παρών” τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

“Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς”, είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, στα μέσα Νοεμβρίου. Και η συνολική αποκατάσταση της περιοχής, όπως συχνά αναφέρουν στελέχη, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ήδη το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας. Οι συγκεκριμένες μελέτες δε θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και σχετίζονται με:

-Την εκπόνηση συνολικού Master Plan  για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

-Την εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το “Νέο Δάσος”.

-Την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας.

-Την εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη.

-Την εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό.

-Τη στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας.

-Τη μελέτη  υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα.

-Τη μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας.

-Τη μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό.

-Το στρατηγικό σχεδιασμό Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.

-Την καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές.

-Την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

-Την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

-Τη συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, το ύψος του οποίου θα αυξηθεί περαιτέρω, όσο προχωρά η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές και τα δάση. Ανάμεσα στα άλλα, ήδη έχουν ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Παράλληλα, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για τη στήριξη άμεσων αναγκών και παρεμβάσεων, έχει διατεθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ.