Προκλητικός ξανά ο Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας

248

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υποστήριξε ότι η «Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους αποτρέψαμε σε κάθε περίπτωση με τις πρωτοβουλίες μας προς τις αρμόδιες χώρες και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας στο πεδίο. Όπως έχουμε πει και πριν, είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης, είμαστε έτοιμοι για όλα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο χωρών είπε τα εξής:

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά την τολμηρή πολιτική μας στο Κυπριακό. Η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ» και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε δοκιμασμένες φόρμουλες και να κάνουμε μάταιες προσπάθειες. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

Σχετικά με τις εργασίες της Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο Τεμάχιο 5, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τεμάχιο 5, και οι δύο χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ – έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.