“Πρωτοπορία” : Καταγγελία για εκλογές παρωδία του Σωματείου Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΔΟΛ

287

Εκλογές παρωδία επιχείρησε να πραγματοποίησει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μακεδονίας στις 9/12/21 στη ΔΕΥΑ Δήμου Δίου-Ολύμπου (ΔΕΥΑΔΟΛ), εκφυλίζοντας κάθε έννοια συλλογικών, συνδικαλιστικών διαδικασιών, αφαιρώντας από τους ίδιους τους εργαζόμενους ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, η μυστικότητα της ψήφου και άλλα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ), άφησε φακέλους και ψηφοδέλτια στα γραφεία της ΔΕΥΑΔΟΛ και την εντολή να ψηφίσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα, ο εν λόγω πρόεδρος, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, προσπάθησε να τους εκφοβίσει λέγοντάς τους οτι αν δεν τακτοποιηθούν οικονομικά προς το Σωματείο, δε θα δικαιούνται ρούχα(!) Φυσικά μιλάμε για τον πρόεδρο που στις προηγούμενες εκλογές πήρε και συγχαρητήρια από υπουργούς..

Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς καν να διοριστεί δικαστικός αντιπρόσωπος. Χωρίς να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση μέσα από την οποία θα έπρεπε να εκλεγεί η εφορευτική επιτροπή. Χωρίς να υπάρχει κάλπη και παραβάν στο χώρο. Χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει και να ταυτοποιήσει τυχόν ψηφίσαντες. Συνολικά δεν τηρήθηκε ούτε μια λέξη του καταστατικού αυτού του Σωματείου. Το επιχείρημα από μεριάς του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ήταν οτι η διαδικασία γίνεται με αυτόν τον τρόπο λόγω πανδημίας(!), και οτι θα περάσει την επόμενη μέρα αυτοπροσώπως να παραλάβει τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια.

Έπειτα από παρέμβαση των εργαζομένων αλλά και του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ” και άλλων συνδικαλιστών, μπήκε φρένο στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία που μόνο στόχο είχε να κρατάνε στα χέρια τους τα εργατικά σωματεία άνθρωποι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αναρωτηθούν πότε άλλοτε είδαν αυτό το Σωματείο, αν όχι στις προηγούμενες εκλογές του; Πότε αυτό το Σωματείο βγήκε μπροστά να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για μια σειρά ζητήματα του κλάδου; Πότε αυτό το Σωματείο (που μάλιστα εκλέγει και αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Βέροιας) πρωτοστάτησε στην ανάδειξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΔΟΛ;

Καταγγέλλουμε την εκφυλιστική αυτή διαδικασία και καλούμε τους εργαζόμενους και όλα τα Σωματεία να πάρουν θέση έτσι ώστε να καταδικάσουν στην πράξη κάθε τέτοια προσπάθεια που επιδιώκει να αμαυρώσει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλώνουμε απερίφραστα οτι οι εργαζόμενοι και το ταξικά προσανατολισμένο κίνημα δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούνε τα Σωματεία σε παραμάγαζα της εργοδοσίας.