Κοινωνική “ανθρωποφαγία”;

484

Του Ηλία Χρυσικού,

Το επιχείρημα του άρθρου δεν αφορά το εμβόλιο αυτό καθ’ αυτό. Δεν προτρέπει κανέναν να κάνει ή να μην κάνει το εμβόλιο και δεν υποστηρίζει ότι έχει γνώση για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων που αυτή τη στιγμή περνούν τη διαδικασία του ελέγχου.

Το άρθρο αναφέρεται στην κοινωνική “ανθρωποφαγία” που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Και η αλήθεια είναι ότι ο κοροναϊός μας χτύπησε όλους εκεί που δεν το περιμέναμε, διότι πριν ένα χρόνο όλα αυτά που ζούμε σήμερα φάνταζαν ταυτόχρονα σαν σκηνές βγαλμένες από βιβλία ιστορίας ή από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Οι αρκετοί μήνες αναγκαστικής αλλά και αναγκαίας απομόνωσης, προκάλεσαν μια παγκόσμια κοινωνική φίμωση.

Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, ανάλογα με το αφήγημα που ήθελαν να υποστηρίξουν, βρήκαν ενόχους και τους έδειξαν με το δάχτυλο, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές επιπτώσεις.

Τα ΜΜΕ καθημερινά έλεγαν ότι έφταιγαν οι ξένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλού οι νέοι και οι απρόσεκτες συνήθειές τους, αλλού έφταιγε κάποιος εξωτερικός εχθρός και αλλού όσοι τόλμησαν να απαιτήσουν να μη χάσουν τα ελάχιστα κεκτημένα δικαιώματά τους στο όνομα ενός ιού.

Την ώρα λοιπόν που μία μεγάλη μερίδα πολιτών έχει ενδοιασμούς για το εμβόλιο, -δικαιολογημένους ή όχι, δεν έχει μεγάλη σημασία-, το διαδίκτυο “εκτοξεύει” ασύλληπτης βαρβαρότητας κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να χτιστεί το προφίλ των επόμενων “ενόχων”, έτσι ώστε να παραμείνουν στο σκοτάδι οι βαθύτερες συστημικές ευθύνες.

Αλήθεια, δεν είναι απαράδεκτοι οι χαρακτηρισμοί με λέξεις όπως: “συνομωσιολόγοι” και “ψεκασμένοι”, για να περιγράψουν αυτούς που αμφισβητούν το εμβόλιο και τις πιθανές του παρενέργειες;

Αλήθεια, δεν είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζονται “αρνητές του κοροναϊού “, αυτοί που σταθερά τους τελευταίους μήνες επιμένουν με πραγματικούς αγώνες για αύξηση των δαπανών στην Υγεία, επίταξη κλινών ΜΕΘ, πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ και πραγματική στήριξη των υγειονομικών πέραν των… χειροκροτημάτων, επειδή τόλμησαν όλα αυτά να τα ζητήσουν με κινητοποιήσεις όπου τηρούνταν όλα τα υγειονομικά μέτρα;

Αλήθεια, δεν είναι απαράδεκτο να “βαφτίζονται” με fake news οι κάθε διαφορετικές απόψεις;

Ας συμφωνήσουμε επιτέλους σε αυτό: ότι δεν είναι ανόητοι και “πρόβατα” όλοι εκείνοι που πάνε να κάνουν το εμβόλιο, έχοντας εμπιστοσύνη στους παγκόσμιους και εθνικούς υγειονομικούς μηχανισμούς.

Ότι δεν χρειάζονται γέλια σε βάρος όποιου έχει αναπτύξει πραγματική φοβία για τον κοροναϊό, μετά την χρονιά που περάσαμε και τους θανάτους που είχε σχεδόν το κάθε σπίτι και τέλος ότι δεν είναι “υποχόνδριοι” όσοι ακολουθούν κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών.

Αλήθεια, μπορούμε να συμφωνήσουμε έστω και στο ότι διαφωνούμε;

Συμπεραίνοντας καταλήγω ότι ο φόβος διαστρεβλώνει την λογική αναρωτιέμαι μήπως η μόνη γνωστή παρενέργεια του εμβολίου, -μέχρι τώρα- είναι η ανθρωποφαγία.