Ας βρούμε έναν εξάντα

570

Του Ηλία Χρυσικού*

Στα πιο ηρωικά παραμύθια, οι μεγαλύτερες επιτυχίες βασίζονται στον μόχθο, στην επινοητικότητα, στη συλλογική προσπάθεια αμέτρητων μετριοπαθών και ανώνυμων ανθρώπων, αυτών που περιμένουν…αλλά και παραμένουν όμηροι της ελπίδας.

Oι Έλληνες ήταν και είναι εκ φύσεως ένας υπερήφανος λαός, στέκονταν αγέρωχοι, κοίταζαν ψηλά κατάματα τον ήλιο, δεν έσκυβαν το κεφάλι και ούτε τρόμαζαν μπροστά στις δυσκολίες. Δυστυχώς όμως σήμερα, η αποχαύνωση του καναπέ και της τηλεόρασης, μας οδηγεί στο σημερινό τέλμα, να στεκόμαστε άβουλοι, απαθείς και νωχελικοί, λες και έχουμε πέσει σε έναν μόνιμο λήθαργο.

Η κοινωνία πεινά, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, όπως και οι επαίτες στους δρόμους των πόλεων, ενώ οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία, ενώ γνωρίζουν τις πραγματικές αρετές αυτού του λαού λένε τα δικά τους παραμύθια. Τα καλύτερα μυαλά της χώρας “δραπέτευσαν” στο εξωτερικό, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση, δεν μας τιμά καθόλου ως Έλληνες και νομίζω ότι είναι πλέον ώρα για περισυλλογή και αφύπνιση. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δράσουμε με προθυμία, να εργαστούμε όλοι μαζί συλλογικά, να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές που μας “διαιρούν” και που μας ομαδοποιούν. Πιστεύω ότι ο κάθε λαός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τύχη του και τις ιστορικές του παρακαταθήκες και μπροστά σε όλα αυτά τα αδιέξοδα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να ζητιανεύουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ίσως να πιστεύουμε σε κάποιο “θαύμα”, σε μια ξαφνική αφύπνιση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, ενωμένους Έλληνες, σε μια κοινή προσπάθεια και όχι σε ανθρωποφαγία λόγω της πανδημίας και των διαφορετικών απόψεων για τους εμβολιασμούς. Αναρωτιέμαι επίσης, αν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα “σκλαβοπάζαρα”, μέσα στα οποία γίνονται οι πιο μεγάλες ακούσιες ή εκούσιες αγοραπωλησίες συνειδήσεων.

Με όλα τα ανωτέρω, εύχομαι ολόψυχα στις μέρες που έρχονται, να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και ευνομούμενη κοινωνία, να βρούμε έναν εξάντα -γωνιομετρικό όργανο-, που θα μας οδηγήσει σωστά στο “νησί των Φαιάκων”, ώστε να μή μείνουμε “ακυβέρνητοι ναυαγοί”, που θα μας τρώνε οι “Λαιστρυγόνες” & οι “μονόφθαλμοι κύκλωπες”.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr