ΗΠΑ: Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

467

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (6/12) ότι δεν θα στείλουν κυβερνητικούς αξιωματούχους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, αφού η Κίνα δεσμεύτηκε να λάβει απροσδιόριστα «αντίμετρα» ενάντια σε οποιοδήποτε τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ εν μέσω κριτικής για το ιστορικό της Κίνας στ΄ ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκαλεί η Ουάσιγκτον ως γενοκτονία κατά των μειονοτήτων μουσουλμάνων στη δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει καμία διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σιντζιάνγκ και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Σάκι στην καθημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Η διπλωματική ή επίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτούς τους Αγώνες όπως συνήθως ενόψει των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φρικαλεοτήτων της ΛΔΚ στη Σιντζιάνγκ, και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά η Σάκι.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε κανένα αίτημα για κάποιο σχόλιο από την πλευρά της.

Το διπλωματικό μποϊκοτάζ, το οποίο έχουν ενθαρρύνει ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εδώ και μήνες, δεν θα επηρεάσει την παρουσία των Αμερικανών αθλητών, είπε η Σάκι. «Οι αθλητές της Team USA έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Θα είμαστε δίπλα τους 100% καθώς θα τους επευφημούμε από την πατρίδα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα στο Πεκίνο ότι όσοι ζητούν μποϊκοτάζ είναι «μεγάλοι» και πρέπει να σταματήσουν «ώστε να μην επηρεάσουν τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σε σημαντικούς τομείς».

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να προσκολληθούν ηθελημένα στην πορεία τους, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028 στο Λος Άντζελες, εγείροντας το ερώτημα πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Κίνα στο ενδιάμεσο διάστημα.

Το Πεκίνο λέει ότι αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού, αλλά έχει «τιμωρήσει» τα αμερικανικά αθλήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, επειδή παραβίασαν τις πολιτικές «κόκκινες γραμμές» της.

Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έχουν λάβει περισσότερες από 1.500 αιτήσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβολή των ονομάτων των αθλητών της χώρας για να παρακολουθήσουν τους Χειμερινούς Αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, αναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19 και για τα πλάνα περιορισμού της προσέλευσης θεατών, ενώ κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεν σκοπεύει να προσκαλέσει πολιτικούς από την Δύση που έχουν απειλήσει με μποϊκοτάζ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης μεγάλης χώρας που αποδέχτηκε την πρόσκληση της Κίνας να παρευρεθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με συμμάχους και εταίρους για μια «κοινή προσέγγιση» στους Αγώνες του Πεκίνου υπό το φως των ανησυχιών τους για το ιστορικό των  της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Στέφανο Σανίνο, επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή μετά από συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πίεση στην Κίνα για τις καταχρήσεις στην Σιντζιάνγκ, αλλά διευκρίνισε πως οποιοδήποτε μποϊκοτάζ ανήκει στα μεμονωμένα κράτη-μέλη, χωρίς ν΄ αποτελεί κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.