Πάπας Φραγκίσκος: Από πορτιέρης σε μπαρ του Μπουένος Άιρες, ηγέτης 1,5 δισ. πιστών – 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ποντίφικα

383

Η πρώτη του δουλειά ήταν πορτιέρης σε μπαρ. Δεκαετία του ’50 και λάτρευε το τάνγκο, τις όμορφες chicas, το ποδόσφαιρο και τη μαγειρική! Λένε ότι αν φας παέγια από τα χέρια του ξεχνάς ό,τι έχεις γευτεί μέχρι τότε… Ο σημερινός Πάπας ήταν ένας καθημερινός Αργεντίνος με πάθη και ελαττώματα. Ως έφηβος είχε ασθενήσει από σοβαρή λοίμωξη και του είχε αφαιρεθεί ένας πνεύμονας για να επιβιώσει. Η «χειραψία» του με τον θάνατο στα χρόνια της εφηβείας τον έκανε ως ενήλικο να ζει τη ζωή του στο «κόκκινο» και να λατρεύει τη νύχτα και τον έρωτα.

Σπούδασε Χημικός και κάποια εποχή δίδαξε σε λύκεια της Αργεντινής. Κι όλα αυτά μέχρι που αποφάσισε να γίνει ιερέας. Ήταν το 1969 που άφησε τα μπαρ και τα ξενύχτια και τα τάνγκο του Κάρλος Γκαρδέλ και τις ωραίες κοπέλες του Μπουένος Άιρες και τα μαθήματα στα λύκεια και έπιασε στα χέρια του τη Βίβλο και το ροζάριο… Κι αν τότε έλεγες σε κάποιον ότι ο Χόρχε μετά 44 χρόνια θα ήταν ο Πάπας, θα σε χτύπαγε στον ώμο και θα σου έλεγε «πήγαινε να σε δει κανένας γιατρός»…

Κι όμως, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο παλικαράς της πόρτας των μπαρ του Μπουένος Άιρες, στις 13 Μαρτίου του 2013 εξελέγη ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοαθολικής Εκκλησίας!

Και από σήμερα, της Αγίας Βαρβάρας και μέχρι του Αγίου Νικολάου, δηλαδή την Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα βρίσκεται στον τόπο μας. Πόσα γνωρίζουμε και πόσα όχι για τον θρησκευτικό ηγέτη ενός δισεκατομμυρίου 500 εκατομμυρίων Χριστιανών πάνω στη Γη;

Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή:

1.Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι 84 χρονών. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένο Άιρες.

2. Από το 1964 έως το 1965, ο Χόρχε Μπεργκόλιο σπούδασε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Immaculate Conception College της Σάντα Φε, και στο Colegio del Salvatore στο Μπουένος Άιρες. Το 1986 απέκτησε διδακτορικό στη θεολογία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

3. Έγινε για πρώτη φορά ιερέας το 1969 και Πάπας το 2013.

4. Το πρωί, μετά την εκλογή του και την εμφάνιση του λευκού καπνού στο Βατικάνο, έφυγε κρυφά από την πόλη για να προσευχηθεί μόνος σε μια Ρωμαϊκή Βασιλική.

5. Κανένας άλλος Πάπας στην Ιστορία δεν ήταν Νοτιοαμερικανός, ούτε είχε το όνομα Φραγκίσκος (το πήρε προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης ) και είναι επίσης ο πρώτος Ιησουίτης που εκλέχθηκε Πάπας.

6. Μιλά άπταιστα ισπανικά, ιταλικά και λατινικά και τα καταφέρνει καλά με τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ουκρανικά, τα γαλλικά και τα πορτογαλικά.

copyright AP PHOTOS
copyright AP PHOTOS

7. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου. Υποστηρίζει την Εθνική Αργεντινής. Αγαπούσε τον Μαραντόνα και είναι οπαδός της San Lorenzo της Boedo του Μπουένος Άιρες. Οι ποδοσφαιρικές φανέλες διάσημων ομάδων είναι η αγαπημένη του συλλογή.

8. Η Βίβλος δεν είναι το μόνο βιβλίο που μελετάει ο Πάπας· έχει διαβάσει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και σχεδόν όλα τα βιβλία του JRR Tolkien.

9. Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να κατοικεί σε έναν μικρό ξενώνα στο Βατικανό, αντί στα παραδοσιακά πολυτεκλή διαμερίσματα στα οποία διέμεναν οι προηγούμενοι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

10. Ο Πάπας έχει δεχτεί, στη διάρκεια της 8χρονης θητείας του, πολλά πανάκριβα δώρα· ένα από αυτά ήταν μια μοτοσικλέτα Harley-Davidson. Ωστόσο, αντί να την κρατήσει την πούλησε και έδωσε τα χρήματα σε άστεγους.

Εξώφυλλο στο Rolling Stone
Εξώφυλλο στο Rolling Stone

11. Είναι ο μόνος Πάπας που έγινε εξώφυλλο στο δημοφιλές περιοδικό «Rolling Stone». Κάτι που… δικαιολογείται αφού ο Πάπας Φραγκίσκος κυκλοφόρησε CD με τίτλο «Wake Up» στο οποίο ψέλνει ύμνους.

12. Απεχθάνεται το παραδοσιακό αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο Popemobile, το οποίο αποκαλεί «κονσέρβα σαρδέλας» και προτιμάει να είναι πιο κοντά στον κόσμο κυκλοφορώντας με ένα ταπεινό Fiat ή ένα Jeep Wrangler.

13. Το 2013 αναδείχτηκε σε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time.

copyright AP PHOTOS
copyright AP PHOTOS

14. Επισκέφτηκε ασθενείς με AIDS, φτάνοντας στο σημείο να τους πλύνει και να τους φιλήσει τα πόδια!

15. Ωστόσο, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν συμπεριλαμβάνεται στα «σχέδια του Θεού»…

16. Στον Πάπα Φραγκίσκο αρέσει να συμβαδίζει με την τεχνολογία και είναι χρήστης του διαδικτύου. Έχει πάνω από 7 εκατομμύρια ακολούθους του Twitter.

17. Αυτή τη στιγμή είναι πολίτης τριών διαφορετικών χωρών. Αργεντινή, Ιταλία και Βατικανό.

copyright AP PHOTOS
copyright AP PHOTOS

Να πούμε εδώ ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001 και έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέφτηκε τη χώρα μας, μετά το Σχίσμα του 1054. Η επόμενη επίσκεψη Πάπα σε ελληνικό έδαφος έγινε τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.