Συνάντηση της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

224

Η αποτίμηση της τουριστικής κίνησης και η ιεράρχηση των ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν έγκαιρα για την επόμενη τουριστική χρονιά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη και τα μέλη του Δ.Σ κ.κ. Γιώργο Ζώβα, Στέλιο Ούζα και Νίκο Λαλούμη.

Η τουριστική κίνηση με αριθμούς

Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΞΕΠ, συζήτησαν με την κα Σκούφα τα αποτελέσματα και την πορεία της φετινής περιόδου με όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας μας και κυρίως των Ευζώνων. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος κ. Τσιτλακίδης ανέφερε ότι οι αφίξεις για το 2021 ήταν στο -67% σε σχέση με το 2019 και αεροπορικά -47% σε σχέση με το 2019. Όπως επισημάνθηκε η γενική εικόνα φέτος για τον τουρισμό στην Ελλάδα που έκλεισε στο 50% των αφίξεων και το 40% των εισπράξεων -σε σύγκριση με το 2019- δεν ήταν οριζόντια, αφού στην Πιερία οι αριθμοί εξελίχθηκαν αλλιώς.

Άνιση μεταχείριση και αντιμετώπιση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου που αφορούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ξενοδοχεία ενός, δύο και τριών αστέρων- που είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις -τα οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ξενοδοχεία δεύτερης κατηγορίας, παρά το γεγονός πως στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου των ξενοδοχείων, καθώς αποκλείονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα ΕΣΠΑ εξαιτίας της προϋπόθεσης της μίας ΕΜΕ.

Ετοιμότητα για το Τελωνείο Ευζώνων  

Οι επαγγελματίες του Τουρισμού ζήτησαν από την Βουλεύτρια Πιερίας την στήριξή της για την διευθέτηση και έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η επαρκής στελέχωση του Τελωνείου των Ευζώνων, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη που κόστισαν ακριβά στο νομό όσον αφορά τις αφίξεις, όπως το άνοιγμα της χερσαίας πύλης μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον ζητήθηκε η συνδρομή της κας Σκούφα έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Ο ορεινός – χειμερινός τουρισμός

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στον ορεινό – χειμερινό τουρισμό, και πώς αυτός μπορεί να συντελέσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με σημείο αναφοράς τον Όλυμπο και σε συνδυασμό με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο “story telling”, ένα ολοκληρωμένο αφήγημα για την ιστορία και τα εμβληματικά επισκέψιμα σημεία του νομού, προσφέροντας παράλληλα “τουρισμό εμπειρίας” στους επισκέπτες, τόνισαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΕΞ.

Η κα Σκούφα

Από την πλευρά της η βουλεύτρια Πιερίας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί, με Επίκαιρες Ερωτήσεις, Ερωτήσεις και Αναφορές, υπενθυμίζοντας το προσωπικό της ενδιαφέρον και την παρέμβαση που έγινε με επιτόπια αυτοψία στους Ευζώνους, αλλά και την ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων του κλάδου. Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθηση ότι όπως και πριν έτσι και τώρα, είναι δίπλα στα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών του Τουρισμού, διεκδικώντας την επίλυσή τους για την άρση των αδικιών αλλά και την πλήρη ετοιμότητα για τη νέα τουριστική σεζόν.