Χατζηδάκης: Εντός του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα αναπηρίας

494

Μέσα στο επόμενος έτος θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες μας στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης, με τίτλο «Πρόσβαση Παντού», που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

ΝΑ σημειωθεί ότι η κάρτα αναπήρων είναι ένα σύγχρονο, επιστημονικό, παγκοσμίως αποδεκτό και εγκεκριμένο Σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας με βάση τη Λειτουργικότητα. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υπάρχει κατ’ αρχήν η κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των κλινικών, των κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, του ασθενούς και της οικογένειας του. Επί πλέον, φαίνεται πως η καθιέρωση ενός ενιαίου διαγνωστικού Συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, για τις ανάγκες υγείας και την έρευνα των υπηρεσιών υγείας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζονται, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, και με μέτρα που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, μετά την ψήφιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής-πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτά είναι:

– Η υποχρέωση τόσο το υφιστάμενα όσο και τα νέα κτίρια να καταθέτουν μελέτη προσβασιμότητας και να προσαρμόζονται από το ισόγειο μέχρι και τον τελευταίο όροφο σε μία νέα κάθετη προσβασιμότητα.

– Τα κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων, με τη δυνατότητα εγκατάστασης κατασκευών, όπως ειδικές ράμπες εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, η προσθήκη ανελκυστήρων σε κτίρια, όπου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια.

– Οι κατασκευές που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες (πλατύσκαλα, ανελκυστήρες) να μην προσμετρώνται πλέον στον συντελεστή δόμησης και να μπορούν να προστίθενται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών.

– Η υποχρέωση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

Επιπλέον, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και προωθούμε δράσεις που έχουν στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο:

– Εντός του 2022, θα τεθεί σε εφαρμογή, εντός του 2022, η κάρτα αναπηρίας.

– Θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός βοηθός για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

– Μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία των αναπήρων συμπολιτών μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας.

Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία είναι κάθε μέρα του χρόνου. Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, καθώς όσα και να κάνουμε γι’ αυτούς δεν είναι αρκετά», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Νωρίτερα, τον χώρο όπου θα μεταστεγαστούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πειραιώς, επισκέφθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, τον συντονιστή διευθυντή του ΣΕΦ, Παναγιώτη Κουτσογιάννη και τον αναπληρωτή συντονιστή διευθυντή, Δημήτρη Μπαρδάκα, καθώς και με τεχνικούς που χειρίζονται το θέμα και συζήτησαν τρόπους επίσπευσης των έργων μεταστέγασης των ΚΕΠΑ από την Πειραιώς στα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο ΣΕΦ. Η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε τα έργα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κατεδάφιση των υφιστάμενων κατασκευών θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος χώρος 1.200 τμ των ΚΕΠΑ, με 26 αίθουσες, αποθήκες, κλπ. Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι σύγχρονες και θα διαθέτουν θέρμανση, κλιματισμό και χώρους πάρκινγκ.