Διεθνής αντιτζιχαντιστική επιχείρηση στη Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες “τρομοκράτες” σκοτώθηκαν

306

Δεκάδες “τρομοκράτες” σκοτώθηκαν, 300 “ύποπτοι” συνελήφθησαν και βάσεις τους καταστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, στην κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν μεταξύ 21-27 Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γκάνας και του Τόγκο.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, Μαξίμ Κονέ, ανέφερε σήμερα ότι στην επιχείρηση “Γκουνταλγκού 4” εναντίον των τζιχαντιστών μετείχαν συνολικά 5.728 στρατιώτες και από τις τέσσερις χώρες, με 881 οχήματα και έξι αεροσκάφη.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 300 ύποπτοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν καταζητούμενοι, κατασχέθηκαν 53 πυροβόλα όπλα και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, καθώς και 144 οχήματα αλλά και “σημαντική ποσότητα ναρκωτικών” και στις τέσσερις χώρες. Στην Μπουρκίνα Φάσο καταστράφηκαν πέντε “βάσεις τρομοκρατών” και “εξουδετερώθηκαν” 30 ύποπτοι, σε συγκρούσεις στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

“Το κλίμα ανασφάλειας λόγω της διασυνοριακής εγκληματικότητας, η λαθραία διακίνηση κάθε είδους, οι ένοπλες ληστείες, οι απαγωγές και οι δολοφονίες” οδήγησαν τις τέσσερις χώρες στην απόφαση να οργανώσουν αυτήν την κοινή επιχείρηση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Μεταξύ 2018-19 είχαν γίνει άλλες τρεις επιχειρήσεις, αλλά ήταν διακρατικές, μικρότερης εμβέλειας, κυρίως στις ζώνες όπου δρούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ, η Ομάδα Στήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων (GSIM) και το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS), υπενθύμισε ο Κονέ.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, αντιμετωπίζει από το 2015 ολοένα και περισσότερες και φονικότερες επιθέσεις από τζιχαντιστικές ομάδες. Στις 21 Νοεμβρίου τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί και περίπου δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν στο Φουμπέ, σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές. Στις 14 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 57 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην Ινάτα, στον βορρά της χώρας.