Μπ. Σκούφα: «Περιφερειακή Οδός Κατερίνης και ολοκλήρωση των κόμβων: Ένα έργο που χρονίζει, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ασαφείς απαντήσεις»

340
Απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό ως προς το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου της περιφερειακής οδού Κατερίνης, ζητά με ερώτησή της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων ως προς την ολοκλήρωσή του.
Η πορεία του έργου και τα «αγκάθια»
Πρόκειται για τις υπολειπόμενες εργασίες της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, για τις οποίες είχε στείλει επιστολή τον Αύγουστο ο δήμαρχος Κατερίνης Κ. Κουκοδήμος προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας ενημέρωση για τη μεγάλη καθυστέρηση στις εργασίες της κατασκευής και ολοκλήρωσης του κόμβου στη διασταύρωση με την Παλιά Εθνική Οδό Κατερίνης. Στις απαντήσεις που δόθηκαν από τις υπηρεσίες αναφέρεται ότι η σύμβαση του έργου, η οποία  υπογράφηκε  στις 25.11.2019, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων  ισόπεδων κόμβων διασταύρωσης (Κ2, Κ3, Κ4 & Κ5) και παράπλευρης οδού εξυπηρέτησης (service road) των παρόδιων ιδιοκτησιών,  κι ότι το έργο εκτελείται κανονικά εντός χρονοδιαγράμματος, εκτός της κατασκευής του κόμβου Κ2, όπου ιδιοκτήτες απαλλοτριωθέντων και αποζημιωθέντων ακινήτων αρνούνται να τα παραδώσουν ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. Κατά συνέπεια η Περιφέρεια  έχει προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Ο δε κόμβος Κ5 βαίνει προς ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, καθώς μάλιστα τον Νοέμβριο 2021 έληξε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στην περιοχή του κόμβου αυτού.
Έργο που «σέρνεται» ως αισώπεια χελώνα»
«Η αίσθηση ημών των κατοίκων της πόλης της Κατερίνης και ιδίως των ταλαιπωρημένων κατοίκων πέριξ των εργοταξίων των κόμβων είναι ότι το έργο χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Το έργο θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένο και όχι να «σέρνεται» ως αισώπεια χελώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα. Η δε χρήση όρων όπως «το έργο εκτελείται κανονικά» και «εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος» είναι ενθαρρυντική και ίσως καθησυχαστική, ωστόσο παραμένει ασαφής και πολύ ελαστική.
Η επιπλοκή με τους «αποζημιωμένους» ιδιοκτήτες γης
Η Βουλεύτρια Πιερίας, ζητεί ενημέρωση ως προς την επιπλοκή με τους «αποζημιωμένους» ιδιοκτήτες γης, παρόδιους του κόμβου Κ2, εάν δηλαδή πρόκειται πράγματι για ένα αδικαιολόγητο πείσμα ή υποκρύπτεται κάποια αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων από μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  ή από μέρους του εργολάβου που προκάλεσε αυτή την αντίδραση των ιδιοκτητών γης και αν φυσικά αποτελεί  η προσφυγή ενώπιον των Δικαστηρίων την  ενδεδειγμένη συντομότερη οδό για την περαίωση του κόμβου Κ2.