Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

374

Ανήσυχοι είναι και οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάλλαξη από την Μποτσουάνα, εξαιτίας της οποίας η μία χώρα της ΕΕ μετά την άλλη έχει μπλοκάρει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική.

Εξαιτίας της μετάλλαξης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί σήμερα από τις 14:00 έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2.

Τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτοκόλλο που αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων – Για ποιες χώρες επιβάλλονται οι αυστηροί κανόνες

Πολύ αυστηρό υγειονομικό υγειονομικό για τους ταξιδιώτες από  χώρες της νότιας Αφρικής θέτει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας- μετάλλαξη Nu.

Οι ταξιδιώτες από τη  Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ένα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

To πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης “Μποτσουάνα” καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κοροναϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.