Γερμανία: Δραματική όσο ποτέ άλλοτε η κατάσταση με την πανδημία, λέει ο υπουργός Υγείας

193

Σε μια έκκλησή του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε να τη δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών, καθώς, όπως είπε η κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματική και σοβαρή όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Σπαν προειδοποίησε ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα ενώ στη έκκλησή του περιλαμβάνεται η άμεση επιβολή αυστηρών μέτρων, ακόμη και ενός lockdown.

“Η κατάσταση είναι πολύ δραματική όπως ποτέ άλλοτε σε αυτήν την πανδημία”, είπε ο Σπαν σε συνέντευξη Τύπου. “Όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες, θα είναι πολύ πιο δραστικά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Στους άμεσους περιορισμούς ο κ. Σπαν συμπεριλαμβάνει και την επιβολή ενός lockdown. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για την επιβολή των περιορισμών είναι τα γερμανικά κρατίδια, ο Γενς Σπαν ζήτησε, να συνέλθει άμεσα η σύσκεψη των πρωθυπουργών και όχι σε δυόμιση εβδομάδες όπως έχει προγραμματιστεί.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι επαφές θα πρέπει επειγόντως να μειωθούν σημαντικά, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρη τη Γερμανία. Πρόσθεσε ότι “το κύμα πανδημίας θα μετακινηθεί από τις περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά στο παρελθόν στη νότια και ανατολική Γερμανία προς τα δυτικά και τα βόρεια. Βραχυπρόθεσμα, μόνο ένα πράγμα κάνει την αποφασιστική διαφορά”, είπε ο Σπαν σύμφωνα με το tagesschau.de.

Επίσης, προσθέτει η DW, Κατά τον κ. Σπαν, θετική είναι η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εκστρατεία εμβολιασμού. Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν γίνει συνολικά 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες εμβολιάστηκαν 100.000 άνθρωποι με την πρώτη δόση. Τις επόμενες εβδομάδες θα διατεθούν περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Επιπλέον ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε, πως λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την εναέρια κυκλοφορία με τη Νότια Αφρική. Από αύριο οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς πολίτες στη Γερμανία. Οι επιβάτες αυτών των πτήσεων θα παραμένουν υποχρεωτικά για 14 ημέρες σε καραντίνα, ακόμη και στην περίπτωση που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το μέτρο αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί και για άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες.

Η Μέρκελ προανήγγειλε lockdown

Άνγκελα Μέρκελ

Τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στη «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19, σύμφωνα με πηγές του κόμματός της.

Με τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 76.414 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, φθάνοντας τα 5.650.170, δείχνουν που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 357 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 100.476 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Γερμανία νοσοκομείο

Η Γερμανία ξεπέρασε χθες Πέμπτη το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων είναι πλήρεις. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί περίπου 100 ασθενείς με κοροναϊό σε άλλα νοσοκομεία της Γερμανίας, σύμφωνα με την DW.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρνει, προτού καν αναλάβει, σε δύσκολη θέση τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, που παίρνει το τιμόνι της χώρας τον Δεκέμβριο.