Κ. Γουργουλιάνης: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα εξαντληθεί το κύμα – Όχι σε νέο lockdown

247

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown και υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο διάστημα βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να «ξεφουσκώσει» πριν από τα Χριστούγεννα και κάνει λόγο για 3.000 νεκρούς στη χώρα μας από τον κοροναϊό το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, δεν υπάρχει λόγος για ένα νέο lockdown στη χώρα, διότι το μόνο που θα προκαλούσε, θα ήταν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία αλλά και μια άνιση μεταχείριση σε βάρος των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ενώ μέχρι πρότινος ήταν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, πλέον άλλαξε γνώμη, βλέποντας ότι υπάρχουν πολλά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι με κανένα επιχείρημα δεν πείθονται να εμβολιαστούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ειδικών να τους ενημερώσουν για τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι.

«Είμαι αντίθετος στην επιβολή ενός νέου lockdown, διότι δε βλέπω το λόγο να πάει πίσω η οικονομία να πληγούν οι εμβολιασμένοι. Άλλωστε, σιγά – σιγά εξαντλούνται οι… ξεροκέφαλοι, είτε πηγαίνοντας να εμβολιαστούν, αφού έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς, είτε, δυστυχώς, επειδή νοσούν.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, κυρίως όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Δεν ήμουν μέχρι πρότινος, αλλά πλέον έγινα υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, διότι βλέπω ότι δεν πείθονται, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται όλες οι προσπάθειες των ειδικών. Τώρα το πώς θα εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, δεν μπορώ να το ξέρω», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα θα εξαντληθεί αυτό το κύμα»

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, το κύμα της πανδημίας που διανύουμε, είναι μεγάλης έντασης και ουσιαστικά βρίσκεται στα επίπεδα αυτού που μας ταλαιπώρησε τον περσινό Νοέμβριο. Ξεκίνησε στο τέλος του Οκτωβρίου και αναμένεται να «ξεφουσκώσει» πριν από τα Χριστούγεννα, αφού, κατά τον ίδιο, τα μεγάλης έντασης κύματα διαρκούν περίπου 1,5-2 μήνες.

«Η αίσθησή μου είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι έχει μεγάλη ένταση, όπως είχε και το κύμα του περσινού Νοεμβρίου. Συνήθως αυτά τα κύματα, τα μεγάλης έντασης, διαρκούν 1,5 με δύο μήνες. Όπως ανεβαίνουν με ένταση, με την ίδια ένταση κατεβαίνουν.

Ξεκίνησε στο τέλος του Οκτωβρίου κι εκτιμώ ότι θα εξαντληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε επειδή εμβολιαζόμαστε είτε επειδή νοσούμε, μέχρι τότε θα έχει εξαντληθεί. Αυξάνονται οι εμβολιασμοί αλλά και τα κρούσματα και άρα αυτό το κύμα της πανδημίας δε θα βρίσκει χώρο για να συνεχίσει», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Στους 3.000 οι νεκροί το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος»

Μιλώντας για εξάντληση αυτού του κύματος της πανδημίας μέχρι το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρεται στον αριθμό των κρουσμάτων. Δυστυχώς, κατά την εκτίμησή του, οι σκληροί αριθμοί της πανδημίας, αυτοί των διασωληνωμένων και των θανάτων, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται για αρκετές ημέρες ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, κ. Γουργουλιάνης υποστηρίζει ότι θα φτάσει τους 3.000 ο αριθμός των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μας το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

«Είδαμε ότι τις τελευταίες μέρες ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων κι αυτό, δυστυχώς, θα συνεχίσει. Με απλά μαθηματικά, εφόσον έχουμε 50-60 νεκρούς την ημέρα στη χώρα μας, στους δύο μήνες, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 3.000.

Ξεκινήσαμε την πανδημία και μας σόκαρε ο ένας νεκρός την ημέρα και τώρα φτάσαμε τους 3.000 νεκρούς σε δύο μήνες. Δυστυχώς, έχουμε χωνέψει τα διψήφια νούμερα νεκρών σε καθημερινό επίπεδο και τώρα μας τρομάζουν τα τριψήφια», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.