Ανησυχία στο Άγιο Όρος: Ανεμβολίαστο το 70% των μοναχών

292

Την ώρα που τα κρούσματα του κοροναϊού στο Άγιο Όρος βρίσκονται σε σταδιακή ύφεση, μετά τα υψηλά ποσοστά των τελευταίων εβδομάδων, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως παρά τις εκκλήσεις για εμβολιασμό όλων των πατέρων το 70% εξακολουθεί να παραμένει ακόμα ανεμβολίαστο.

Όπως αναφέρει μοναχός που εκτελεί και χρέη γραμματέα στο «Περιβόλι της Παναγιάς» μόνο οι λαϊκοί που εργάζονται έχουν εμβολιαστεί περίπου στο σύνολο τους, ενώ μόνο το 30% των μοναχών έχει ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολιασμού τους:

«Εδώ και λίγες μέρες τα κρούσματα δείχνουν να περιορίζονται, όμως μόνο το 30% των μοναχών έχει εμβολιαστεί. Στα νοσοκομείο έχουμε 4 πατέρες με τους δυο να είναι σε δύσκολη κατάσταση στη ΜΕΘ. Από τον Ιούνιο που άνοιξε τις πόρτες του Όρους για το κοινό, μετά την καραντίνα, δεν έχουμε κλείσει καθόλου» αναφέρει ο μοναχός και προσθέτει :

«Η είσοδος των πιστών μέχρι και σήμερα γίνεται με τεστ στην Ουρανούπολη. Γίνονται rapid test και ανάλογα το αποτέλεσμα επιτρέπεται η είσοδος ή όχι. Δεν ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχουμε τέτοια οδηγία μόνο αρνητικό rapid test».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους εστιάζεται στα κελιά και τις σκήτες γιατί δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν οι μοναχοί :

«Στα μοναστήρια είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί μόλις εντοπιστεί το κρούσμα απομονώνεται. Στα κελιά κανένας δεν ξέρει, γιατί ο μοναχός μπορεί να έχει κολλήσει κοροναϊό να μην το πει και να μαθευτεί όταν χειροτερέψει η κατάσταση του. Δυστυχώς όμως τότε έχουν νοσήσει κι όσοι βρίσκονται κοντά του».