Μήνυμα για την πανδημία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

204

Μήνυμα για την πανδημία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Καθεδρικό  Ιερό Ναό της Μητρόπολης, όπου συλλειτούργησε για τα Εισόδια της Θεοτόκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην πανδημία και τις θυσίες των γιατρών και των υγειονομικών.

Βαρθολομαίος - Ιερώνυμος

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Συμμεριζόμεθα το δύσκολο και κοπιώδες έργον της Πολιτείας διά την αντιμετώπισιν της δυσχερούς ταύτης περιστάσεως, προσπάθειαν η οποία απαιτεί γνώσιν, σύμπνοιαν, συστράτευσιν, ικανάς θυσίας των θεραπόντων ιατρών και των υγεινομικών λειτουργών, θυσίας τα ς οποίας βλέπουμε εν συγκινήσει κάθε ημέραν”.

Βαρθολομαίος Ιερώνυμος

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος  εξέφρασε τον αμέριστο σεβασμό της Ελλαδικής εκκλησίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και καλωσόρισε τον κκ. Βαρθολομαίο στον οποίο ευχήθηκε για τα τριάντα χρόνια από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο:

«Παναγιώτατε, σας υποδεχόμεθα σήμερα ως τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων. Ως τον ‘’άγγελο» που προσωποποιεί τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος έχει να επιδείξει μια συνεχή διαδοχή και ακτινοβολία παγκόσμια, αλλά εν ταυτώ και μαρτυρική πορεία προς την Βασιλεία του Θεού.

Οικουμενικός Πατριάρχης

Ενώπιον του σεπτού λειψάνου του ιερομάρτυρος προκατόχου σας, Αγίου Γρηγορίου του Ε’, οφείλουμε, ιδιαιτέρως φέτος που στην πατρίδα μας εορτάζουμε τα 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία μας, να υπογραμμίσουμε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης και της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών. Και οι Πανέλληνες είμεθα ευγνώμονες προς το Πατριαρχείο μας γι’ αυτό».

Παρόντες ήταν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Κώστας Μπακογιάννης Μητρόπολη

Μητρόπολη Κεραμέως Κικίλιας Μενδώνη