Παγκόσμια πρωτοτυπία: Ανακάλυψαν το βρώσιμο εμβόλιο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

454
Πρωτοπορεί ξανά το πανεπιστήμιο Κρήτης, με ακόμα μία εξέχουσα διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό.
Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία του πρώτου  βρώσιμου εμβολίου κατά του κοροναϊού. Το βρώσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα, σκέφτηκαν τα μέλη της ομάδας iGEM-CRETE, όπου βραβεύτηκαν με ασημένιο μετάλλιο από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας για το project.
Η ιδέα προήλθε βλέποντας τη χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά.

Όπως εξήγησε ο δρ Παναγιώτης Σαρρής, επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ομάδα iGEM-CRETE από 15 φοιτητές και τρεις επιβλέποντες καθηγητές συμμετείχε, για πρώτη φορά, στον παγκόσμιο διαγωνισμό και έφερε στην Κρήτη το ασημένιο μετάλλιο «για την ιδέα μας της κατασκευής ενός βρώσιμου εμβολίου για την Covid-19».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Π. Σαρρής ανέφερε ότι για να την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν το βρώσιμο εμβόλιο θα είναι σε μορφή χαπιού θα λαμβάνεται δια μέσου κάποιου τροφίμου. «Θα το δούμε στην πορεία αν είναι τροφή. Εμείς πήραμε πρωτεΐνες του κοροναϊού, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και τις έχουμε βάλει να εκφράζονται σε φυτικά κύτταρα, στην προκειμένη περίπτωση σε κύτταρα μαρουλιού, τα οποία,  καταναλώνοντάς τα ο άνθρωπος, μπορεί να προκαλέσει διέγερση του ανοσοποιητικού, μέσω του επιθηλίου του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει ανοσία».