Απόψε η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα – Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

124

Απόψε θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης που έγινε εδώ και 600 χρόνια. Ένα μοναδικό θέαμα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.

Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της πανσελήνου και θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης κυρίως, οπότε στην Ελλάδα δεν θα είμαστε τυχεροί να δούμε το φαινόμενο.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 600 χρόνια, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης – όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ –  θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Το Αστεροσκοπείο Γκρίφιθ στο Λος Άντζελες θα παρουσιάσει ένα βίντεο timelapse της έκλειψης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στη σελίδα του στο YouTube.