Σκούφα: Συνάντηση με τουριστικούς φορείς της Πιερίας

213
Με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας κ. Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη και Βασίλη Αγάκο καθώς και τον πρόεδρο του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής κ.Θωμά Τουργαϊδη συναντήθηκε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ)  Σκούφα την Τρίτη 16/11.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να ενημερωθεί η κ. Σκούφα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά καταλύματα μετά το τέλος ουσιαστικά και της φετινής τουριστικής περιόδου, αλλά και για να ενημερώσει για τις δικές της κοινοβουλευτικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων αφορούσαν την αλλαγή των όρων του προγράμματος “Τουρισμός για όλους”, ώστε να μην απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για την είσπραξη χρημάτων και για να δοθεί παράταση στην κατάθεση των δικαιολογητικών έως 31/12/2021, αλλά και για να παραταθεί το πρόγραμμα ώστε να αφορά και τον χειμερινό τουρισμό.
Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι έχει καταθέσει αναφορά στην βουλή για το θέμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Ζαχαράκη, έλαβε την διαβεβαίωση ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα.
Στην συνέχεια οι φορείς του τουρισμού αναφέρθηκαν στο πρόβλημα του αποκλεισμού μικρών τουριστικών καταλυμάτων από προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, εξαιτίας της προϋπόθεσης των «Ετήσιων Μονάδων Εργασίας» (ΕΜΕ), στις οποίες όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα και σε αντίθεση με τα λοιπά αντίστοιχα προγράμματα άλλων επαγγελματικών κλάδων, δεν συμπεριλαμβάνεται η αυτοαπασχόληση. Ένα ακόμη αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η δυνατότητα έκδοσης εργοσήμων σε εξαιρετικές περιπτώσεις ολιγόωρης, μη τακτικής εργασίας.
Οι φορείς τόνισαν ακόμη την τεράστια οικονομική ζημία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις υφίστανται λόγω της λειτουργίας παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.  Ζητούμενο αποτελούν οι εκτεταμένοι και αυστηρότεροι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε όλους ανεξαιρέτως.
Ιδιαίτερα στάθηκαν στο τεράστιο θέμα της συνεχιζόμενης ρύπανσης των θαλασσών και στις νομικές ενέργειες στις οποίες έχουν καταφύγει για την επίλυση του σημαντικότατου αυτού προβλήματος, εξαιτίας του οποίου υποβαθμίζεται το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Η κ. Σκούφα τους διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία μαζί τους θα καταθέσει και πάλι ερώτηση στην βουλή και θα αναδείξει εκ νέου αυτό το φαινόμενο που δυσφημεί την Πιερία και αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Τέλος οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν να πάρει παράταση το πρόγραμμα “Διέξοδος” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έως τις 31/7/2022 ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο συγκέντρωσης παραστατικών και  να μην βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να επιστρέψουν χρήματα. Τέλος αναφέρθηκαν στην ανάγκη εξορθολογισμού όσον αφορά τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων: είναι παράλογο να καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν χρήματα για πνευματικά δικαιώματα χωρίς διαφάνεια και σε περισσότερες των μία αντίστοιχων εταιρειών.