Οι πίνακες του Κατερινιώτη Ιωάννη Καραλιά στο Μαϊάμι

784

Οι τελευταίοι πίνακες του Έλληνα καλλιτέχνη Ιωάννη Καραλιά πρόκειται να εκτεθούν κατά τη διάρκεια της διάσημης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης Art Basel στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο.

Υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρέσβη και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, D.C., η έκθεση «Refections» κάνει το ντεμπούτο της στην Artistic Luxury Gallery στο 3170 Commodor Plaza, Coconut Grove, στο Μαϊάμι στις 2 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Το Art Basil in Europe κατατάσσεται ως η κορυφαία διεθνής έκθεση τέχνης στον κόσμο που διοργανώνεται ετησίως στη Βασιλεία της Ελβετίας το καλοκαίρι με μια χειμερινή έκδοση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι.

Για την έκθεση, ο Ιωάννης Καραλιάς έχει δημιουργήσει 30 νέους πίνακες όπου στοχάζεται τη ζωή του και τις αναμνήσεις που ακολούθησαν. «Σπασμένο δάσος», «Συναισθήματα», «Μπροστά στην παραλία», «Όνειρα», «Καλοκαιρινά λουλούδια» είναι μερικοί από τους τίτλους της νέας του δουλειάς.

Ο Ιωάννης Καραλιάς είναι μια από τις κορυφαίες πολιτιστικές προσωπικότητες της Ελλάδας και είναι καταξιωμένος εν ενεργεία αρχιτέκτονας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και διάσημος Έλληνας ποιητής.

Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της Αθήνας και της Γκαλένα του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μερικοί από τους νέους πίνακες έγιναν στη Γκαλένα το περασμένο καλοκαίρι και επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το τοπίο “Driftless” της κομητείας Jo Daviess.

Η Ελληνίδα κριτικός τέχνης της Ράνια Καπελιάρη αναφέρει τα εξής για τη νέα δουλειά του Ιωάννης Καραλιά:

«Το καλλιτεχνικό του στυλ είναι καθαρός εξπρεσιονισμός, με ουδέτερες γραμμές γεμάτες με έντονο χρώμα. Στον καμβά του μπορεί κανείς να βρει γνώριμα εξπρεσιονιστικά μοτίβα. η δυναμική κόκκινη ροή στα λουλούδια του Nolde, τα αστραφτερά τοπία ζωγραφισμένα με τα πιο εντυπωσιακά χρώματα του Goben, οι απρεπείς αρλεκίνοι όπως τις φαντάστηκε ο Kirchner και η έκρηξη των χρωμάτων παντού».

«Τελικά», συνεχίζει, «ο Ιωάννης Καραλιάς, ως ζωγράφος, παραμένει σταθερός μελετητής της ανθρώπινης ψυχολογίας».

«Δεν είναι αποκλειστικά καλλιτέχνης ή αρχιτέκτονας. Είναι ένας φιλόσοφος ενός Νέου Κόσμου του οποίου η ιστορία αποτελεί έμπνευση για το μέλλον».

«Η τέχνη του είναι γεμάτη παιδικό ενθουσιασμό, χωρίς σύνορα και χωρίς ξεχωριστή γεωγραφική προέλευση».