Μ. Θεοδωρίδου: Ο ιός φαίνεται ότι θα παραμείνει μαζί μας

302

Υψηλοί παραμένουν οι δείκτες ελέγχου της πανδημίας, με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να δίνουν υψηλά νούμερα, ενώ μια μικρή σταθεροποίηση προς τα πάνω βέβαια εμφανίζεται στα κρούσματα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση μίλησε για επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει φέρει νέα δεδομένα και μείωση ενθουσιασμού. Προφανώς, είπε η καθηγήτρια, ο ιός θα παραμείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός.

“Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κοροναϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης”, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.