Δήμος Κατερίνης: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2022

Κ. Κουκοδήμος: Αναπτυξιακός προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο

273

Η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών του Δήμου Κατερίνης, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος ψηφίστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο προϋπολογισμός, όπως ορίζει ο νόμος είναι ισοσκελισμένος και το ύψος του για το 2022, ανέρχεται σε 104.590.000 ευρώ. Για έναν προϋπολογισμό που έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των συνεπειών στην οικονομία που αφήνει η πανδημία, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος. Ωστόσο, όπως τόνισε, διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εποχής. Ο δήμαρχος Κατερίνης, στάθηκε στην στήριξη της πολιτείας, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη». Ωστόσο, όπως είπε, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τελικό ύψος της απώλειας εσόδων, που ενδεχομένως θα υπάρξει από την πανδημία.

Στις αρχές που διέπει τον προϋπολογισμό του 2022, αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος Γιάννης Νταντάμης. «Κληθήκαμε  να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό μέσα σε ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό πλαίσιο, λόγων των καταστάσεων που έχει περιέλθει η πατρίδα μας και όλος ο κόσμος το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε. Ο κ. Νταντάμης αναφερόμενος στις βασικές αρχές του προϋπολογισμού τόνισε πως αυτές είναι η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση που διασφαλίζει τη σταθερότητα, η αναπτυξιακή διάσταση, καθώς και η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση των πόρων «με την ειλικρίνεια την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022 καθορίζονται και οριοθετούνται στόχοι, όπως η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η διαρκής αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, το κόστος των οποίων καλύπτεται και από τη συνεισφορά των δημοτών, αποτελεί ένα ακόμη βασικό στοιχείο, καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προκύπτουν για τον δήμο μας, μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο κ. Νταντάμης, τόνισε πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο αύξησης των εσόδων, όπου στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι η εξυπηρέτηση του δημότη με σύγχρονα μέσα, καθώς και η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού αποτυπώνεται με σαφήνεια στο τεχνικό πρόγραμμα. «Έργα και μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική της πόλης μας, την  ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών πρόνοιας, έργα που προάγουν τον αθλητισμό και τους φυσικούς πόρους καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταντάμης.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών ευχαρίστησε την Διευθύντρια, τους Τμηματάρχες και τα στελέχη της Οικονομικής  Υπηρεσίας  για  την  ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία τους, στη σύνταξη του προϋπολογισμού