Σκούφα: Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

328
Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης είχε συνάντηση χθες η Βουλευτής Πιερίας κ. Σκούφα Μπέτυ, κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι έμποροι της πόλης μας καθώς και για τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η κρίση στην περιοχή μας τόσο από την έξαρση της πανδημίας όσο και από την πτώση της τουριστικής κίνησης, με επακόλουθο αυτών τη δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ρέχας Κωνσταντίνος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σαμαράς Βασίλειος και κ. Πρίντζιος Παναγιώτης, έθεσαν στην κ. Σκούφα τα παρακάτω αιτήματα, έτσι ώστε και με τη δική της συμβολή, να θεσμοθετηθούν άμεσα για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων. Επιγραμματικά αναφέρονται :
1. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ως μη επιστρεπτέας έως του ποσού των 30.000 Ευρώ, που έχουν λάβει σχεδόν στο σύνολό τους οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρηματιών και μείωση της προκαταβολής φόρου από το φετινό οικονομικό έτος.
3. Χορήγηση μικρών επιδοτούμενων δανείων από τις Τράπεζες έως του ποσού των 50.000 Ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζικά κριτήρια όπως έγινε με τη διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
4. Άμεση λειτουργία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων σε 120-240 δόσεις για όλες τις οφειλές των επιχειρήσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
5. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
6. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και την ομαλή τους λειτουργία.
7. Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος των επιχειρήσεων και των δημοτικών τελών ή επιδότηση των επιχειρήσεων για την κάλυψή τους
8. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας και λειτουργία επιχειρήσεων μόνο έως 3 Κυριακές το χρόνο
9. Κατάργηση των εκπτωτικών δεκαπενθημέρων Μαΐου και Νοεμβρίου και ορισμός τακτικών εκπτώσεων 2 φορές το χρόνο, στο τέλος της σεζόν κάθε εποχής.
10. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας 12 μηνών σε όλους τους επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας και με μόνιμη ισχύ από εδώ και στο εξής.
Εκτός όμως των θεμάτων αυτών που αφορούν άμεσα τους εμπόρους και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τέθηκαν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν την οικονομία του Νομού μας, όπως είναι η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και τη διεθνή οικονομική κρίση, η δημιουργία σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ στην πόλη της Κατερίνης συμβάλλοντας στην οικονομική τόνωση της περιοχής, δράσεις μείωσης της ανεργίας των συμπολιτών μας με προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως η τουριστική ανάδειξη του Νομού μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως είναι η ήπια αξιοποίηση του Ολύμπου.
Η κ. Σκούφα συμφώνησε με όλα τα παραπάνω και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρών επιχειρήσεων είτε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε με ειδικά μέτρα όπως είναι η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιδότηση των επιτοκίων δανεισμού μέσω επιχειρηματικών δανείων.
Η προσπάθεια ένταξης του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που συλλογικά οφείλουμε να στηρίξουμε.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου ευχαρίστησαν την κ. Σκούφα για τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Συλλόγου και δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες που θα καταβληθούν για την ουσιαστική στήριξη των εμπόρων – επιχειρηματιών της πόλης μας και την τουριστική ανάδειξη της περιοχής μας.