Το lockdown για τους ανεμβολίαστους έρχεται – Όλα ανοικτά για τα Χριστούγεννα

290
Καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια ,Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 . (EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ)

Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ από σήμερα, ενώ έρχεται και η τηλεργασία. Όλα ανοικτά για τα Χριστούγεννα. «Το lockdown για τους ανεμβολίαστους, έρχεται. Θα προηγηθεί η επίταξη των γιατρών. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν», τονίζει καλά ενημερωμένη πηγή.

Tα νέα μέτρα είναι ήδη εδώ και από σήμερα, αιφνιδίως, μπαίνουν περιορισμοί στην καθημερινότητα ανεμβολίαστων αλλά και εμβολιασμένων, οι οποίοι υπήρχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν και τώρα ανακαλούνται.

Συγκεκριμένα, όπως αρχικά έγινε γνωστό με διαρροή από το υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, αλλά και με το σχετικό ΦΕΚ, από σήμερα, επιστρέφει στα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ.

Επιπλέον, από σήμερα ισχύει το μέτρο για τον προσωρινό περιορισμό στην εμπορία καλλυντικών προϊόντων κομμωτηρίου μέχρι και την πάροδο των μέτρων για τον κορονοϊό. Πλέον, τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται μόνο σε επαγγελματίες κομμωτές με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και Α.Φ.Μ.

Το τελευταίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βοηθήσει τον κλάδο της κομμωτικής να τηρήσει τα μέτρα για τον Covid και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Γιατί ήρθαν νωρίτερα τα μέτρα

Κατά τις ίδιες πηγές, η επαναφορά του μέτρου για τα σούπερ μάρκετ, το οποίο είχε ανακληθεί πριν από λιγότερο από έναν μήνα, κρίνεται επιβεβλημένο από τη στιγμή που μπαίνουν στα σούπερ μαρκετ εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Τα μέτρα αυτά «ψήνονται» εδώ και αρκετές μέρες, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί καθημερινά την εντύπωση ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η χθεσινοβραδινή σπουδή για την εφαρμογή τους από σήμερα, κιόλας, είναι προφανές ότι είναι απόρροια της αγωνίας που επικρατεί για την αλματώδη πορεία της πανδημίας, η οποία άλλωστε επιβεβαιώνεται ανάγλυφα από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, που κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες «με τη μεγαλύτερη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας».

Πηγαίνουμε για ένα lockdown, χωρίς lockdown

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι μέρα με την ημέρα, θα διευρύνεται το «πακέτο» των μέτρων που φτάνουν με τη μορφή της εισήγησης στην κυβέρνηση από τους επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι αν δεν υψωθεί ισχυρό ανάχωμα εδώ και τώρα, οι συνέπειες της πανδημικής λαίλαπας θα επηρεάσουν σημαντικά και πολυεπίπεδα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πλέον, μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών μιλούν ανοικτά για την ανάγκη να υπάρξουν οριζόντια μέτρα και για τους εμβολιασμένους – διότι το ιδιότυπο lockdown προς τους ανεμβολίαστους, το οποίο είναι προ των πυλών, δεν αρκεί. Μέτρα, τα οποία σημειωτέον, είτε εφαρμόζουν ήδη είτε πρόκειται να εφαρμόσουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το θέμα έθεσε δημόσια χθες, ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα τώρα που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι χώροι εστίασης, οι κινηματογράφοι κ.α. θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100%. Τάχθηκε, δε, υπέρ της μερικής, έστω, τηλεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς η επιστροφή στην τηλεργασία για ένα ποσοστό εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στον περιορισμό της διασποράς όσο και στο κυκλοφοριακό, που είναι βεβαρημένο και λόγω της πανδημίας. Οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει κινήσεις βήμα προς βήμα. Όπως, ωστόσο, παρατηρούσε πικρόχολα βουλευτής, αργά αλλά σταθερά, πηγαίνουμε για ένα lockdown, χωρίς lockdown.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται προκειμένου να σφίξει περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους είναι η υποχρέωση της διενέργειας rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ. Κάτι, που πάντως, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός, έχει τεχνικές και ουσιαστικά δυσκολίες και είναι βέβαιο ότι προκαλεί την αντίδραση του κλάδου που θεωρεί το μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο.

«Το lockdown για τους ανεμβολίαστους, έρχεται. Θα προηγηθεί η επίταξη των γιατρών. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν», τονίζει καλά ενημερωμένη πηγή, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.