Κ. Γουργουλιάνης για εμβολιασμό: «Εάν δεν μπορούμε να πείσουμε, πρέπει να υποχρεώσουμε»

172

Για τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και το πρόβλημα με τις νοσηλείες και τους θανάτους μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης.

Ερωτηθείς για τους λόγους αυτής της έξαρσης, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, μεγάλο ποσοστό των 60 και άνω είναι ανεμβολίαστοι, ενώ δεν υπάρχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα ή οικογενειακός γιατρός που να ξέρει την οικογένεια και να μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν». Σύμφωνα με τον καθηγητή ρόλο έπαιξε και το κρύο αλλά και οι σχέσεις με τις Βαλκανικές χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών».

Εξήγησε ότι «εάν δεν μπορούμε να πείσουμε, πρέπει να υποχρεώσουμε για τους εμβολιασμούς. Πάνε λόγω φόβου να κάνουν το εμβόλιο, όχι λόγω γνώσης, κάτι πήγε λάθος επικοινωνιακά».

Σε σχέση με τα κύματα της πανδημίας, εξήγησε ότι συνήθως κρατάνε περίπου 1,5 μήνα. Το κύμα του Μαρτίου κράτησε περισσότερο. Εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα φτάσει με δυσκολία 90%-95% σε ποσοστά ανοσίας (εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν), ενώ αναμένει ότι δεν θα έχουμε ένα αντίστοιχο κύμα τον Φεβρουάριο. Παραδέχθηκε πάντως ότι όλα τα μοντέλα για τις προβλέψεις έχουν αποτύχει.