Δημόσιο: Με στόχους και μπόνους η νέα αξιολόγηση

251

Νέο “καθεστώς” αξιολόγησης, με επίκεντρο τους προϊσταμένους των τμημάτων και με βάση νέα στοχοθεσία και ανταμοιβή για τους υπαλλήλους που θα επιτυγχάνουν τους υπηρεσιακούς στόχους, ετοιμάζεται να φέρει ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις είναι οι βασικές αλλαγές στο “μέτωπο” της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αναμένεται να προβλεφθούν στο νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζει να περάσει ο ΥΠΕΣ, κ. Μάκης Βορίδης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Κ”, η πρώτη αλλαγή, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει ο κ. Βορίδης, θα αφορά το επίκεντρο της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα έχει στο επίκεντρο τους προϊσταμένους και όχι τους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει έως τώρα.

Η δεύτερη εξεταζόμενη αλλαγή αναμένεται να είναι η εξής: Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση προκαθορισμένη στοχοθεσία, η οποία θα αφορά κάθε τμήμα κάθε υπηρεσίας του Δημοσίου.

Η τρίτη βασική αλλαγή την οποία σκέφτεται ο ΥΠΕΣ, όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του στο “Κ”, είναι η ανταμοιβή (μέσω μπόνους, τηλεργασίας ή επιπλέον ημερών αδείας) όσων υπαλλήλων επιτυγχάνουν τους στόχους της υπηρεσίας τους και η εκπαίδευση όσων αποτυγχάνουν.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο ΥΠΕΣ, κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι απαραίτητη, αλλά, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική και έγκαιρη και ακριβώς σε αυτούς τους τομείς στοχεύει η πολιτική της κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο το οποίο έχει στα “σκαριά” το ΥΠΕΣ (και τους βασικούς άξονές του γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη) για την αξιολόγηση θα έχει τους ακόλουθους άξονες:

1. Στο επίκεντρο οι προϊστάμενοι

Έως τώρα (με βάση νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) η αξιολόγηση γινόταν κατά βάση από τους προϊσταμένους και αφορούσε τους υπαλλήλους.

Οι προϊστάμενοι βαθμολογούσαν τους υπαλλήλους με κλίμακα, η οποία “ταβάνι” είχε το 10. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 45% των υπαλλήλων ελάμβανε βαθμό 8,9, καθώς με βαθμό πάνω από 8,9 έπρεπε να αιτιολογηθεί.

Με βάση το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ, η αξιολόγηση θα αφορά τους προϊσταμένους των τμημάτων και θα γίνεται από τους διευθυντές κάθε υπηρεσίας.

Έτσι, η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα γίνεται “άμεσα”, άλλα “έμμεσα”, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

2. Κριτήριο η επίτευξη στόχων

Σύμφωνα με το σχέδιο Βορίδη, η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά τμήμα κάθε υπηρεσίας.

Το ΥΠΕΣ, παράλληλα με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, θα “τρέξει” και τη διαμόρφωση της στοχοθεσίας σε κάθε τμήμα του Δημοσίου.

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική αλλαγή στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων των τμημάτων όλων των δημοσίων υπηρεσιών.

Στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση, την οποία φέρει το ΥΠΕΣ, θα εισαχθούν νέα κριτήρια επιλογής τμηματαρχών στη βάση προσοντολογίου.

3. Ανταμοιβή

Εκείνο το οποίο εξετάζεται από το ΥΠΕΣ είναι να υπάρχει ανταμοιβή για τους υπαλλήλους οι οποίοι επιτυγχάνουν τους προκαθορισμένους στόχους του τμήματός τους.

Η ανταμοιβή αυτή θα μπορεί να λάβει τη μορφή χρηματικού μπόνους ή επιπλέον ημερών αδείας. Σε σχέση με το μπόνους, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό. Πιλοτικά, πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν πως θα δοθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει το πλήθος των δικαιούχων να ανέρχεται σε 6.000.

Επίσης, θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πρόκρισης για τηλεργασία, δηλαδή για εξ αποστάσεως απασχόληση. Με άλλα λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα πετυχαίνουν τους υπηρεσιακούς στόχους θα μπορούν πιο εύκολα να εξασφαλίσουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Υπενθυμίζεται πως το σχετικό νομοσχέδιο (για την τηλεργασία) έχει ήδη ψηφιστεί και βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής έως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκριση για τηλεργασία στο Δημόσιο, εκτός από τους ιδιαιτέρους αποδοτικούς υπαλλήλους, θα έχουν και τα ΑμεΑ.

Όσοι υπάλληλοι δεν επιτυγχάνουν τους στόχους του τμήματός τους θα επανεκπαιδεύονται μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους. Η επανεκπαίδευση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνει σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης αλλά και εταιρείες όπως η Microsoft και πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ.

Eπισημαίνεται πως η αξιολόγηση δεν θα έχει “τιμωρητικό” χαρακτήρα, ενώ δεν συνδέεται −σε περίπτωση υποαπόδοσης των υπαλλήλων− με ενδεχόμενη απόλυση.