Θεσσαλονίκη: Σε νέο υψηλό το ιικό φορτίο των λυμάτων

273

Νέα υψηλότερα επίπεδα ξεπερνά καθημερινά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις ημερήσιες μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), οι τιμές του ιικού φορτίου προσεγγίζουν πλέον τις υψηλότερες τιμές του σφοδρού κύματος της πανδημίας του περσινού Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/11 και της Τρίτης 09/11, είναι:

-Αυξημένη (+17%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 06/11 και της Κυριακής 07/11.

-Ιδιαίτερα αυξημένη (+49%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 01/11 και Τρίτης 02/11.

“Σε μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον ιό οι ανεμβολίαστοι”

Ερωτηθείς για την τρέχουσα πορεία της πανδημίας σε σχέση με την αντίστοιχη τον περσινό Νοέμβριο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως “έχει μεγάλη σημασία για την ορθή εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, ότι στα άτομα που εκκρίνουν ιικό φορτίο το οποίο μετράμε στα λύματα, όπως και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων πολιτών, που δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση”, όμως, “ξεκάθαρα οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον ιό και όσοι από αυτούς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά”.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.