“Επένδυση” σε αξίες !!!

526

Του Ηλία Χρυσικού*

Είναι εξακριβωμένο ότι στην εποχή της πανδημίας, ο θεσμός της οικογένειας μπήκε σε δοκιμασία και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αναζητούν ευκαιρίες…

Η σημερινή υγειονομική κρίση από την πανδημία του Covid-19 είναι η αρχή, αλλά και το αποτέλεσμα μιας παράλληλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Αγωνία, άγχος, πανικός, εκνευρισμός και ανησυχία, είτε για τον εαυτό μας, είτε για τους κοντινούς μας ανθρώπους, συνθέτουν το συναισθηματικό προφίλ αυτών των ημερών.

Αιφνιδιαστικά έχουμε κληθεί ή καλούμαστε να διαχειριστούμε, με πολλές σύνθετες καταστάσεις ταυτόχρονα και όλα αυτά έχουν επηρεάσει την συναισθηματική μας κατάσταση.

Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η καχυποψία, η υποτίμηση ή και άρνηση του προβλήματος, είναι το φάσμα των συναισθηματικών αντιδράσεών μας απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα.

Και ενώ όλα “δείχνουν” ότι η πανδημία επηρεάζει το σύνολο της καθημερινότητάς μας και φυσικά την οικογενειακή μας ζωή,

η αόρατη απειλή έχει αλλάξει τις ζωές μας και η επίδραση της πανδημίας στην καθημερινότητα και στην ψυχολογία μας, θα είναι καταλυτική.

Ίσως να κάνω λάθος, αλλά το πόσο καλά μια οικογένεια διαχειρίζεται την πανδημική κρίση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των σχέσεων των μελών της, με τον Δημιουργό – Θεό μας.

Δεν είμαι ειδικός της ψυχικής υγείας, αλλά μήπως οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να προβλέψουμε και να βοηθήσουμε ώστε να μειωθούν οι συνέπειες που έχει το φαινόμενο ακόμη και στον ψυχισμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων;

Μήπως, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή κατάσταση, οφείλουμε να “επενδύσουμε” σε αξίες και να εξετάσουμε τα νέα χαρακτηριστικά που ενεργοποιούνται εξαιτίας αυτής της αντιξοότητας ;

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr