“O Ζακ πέθανε από ισχαιμικό που προήλθε από τις κακώσεις”, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Νικ. Καλογριάς

316

Έντονη αντιπαράθεση είχε με συνηγόρους υπεράσπισης ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς ο οποίος φανερά οργισμένος από τοποθέτηση συνηγόρου ότι “έξι άνθρωποι δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς”, του ζήτησε να ανακαλέσει, δηλώνοντας πως η φράση τον προσβάλλει.

Η λεκτική αψιμαχία και ο έντονος εκνευρισμός του ιατροδικαστή οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο μάρτυρας. Το φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την εξέταση του κ. Καλογριά από συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής. Ο μάρτυρας εκδήλωσε την ενόχλησή του για αρκετές από τις ερωτήσεις λέγοντας πως “νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε, ο κάθε ιατροδικαστής, 1.000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ, έχω τη διάθεση να σας απαντήσω αρκεί να μπορώ”.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επιχείρησαν να διευκρινίσουν την τοποθέτηση του ιατροδικαστή ότι δεν έχει δυνατότητα να αποφανθεί ποια ήταν τα τραύματα που πυροδότησαν τον μηχανισμό που επέφερε το θάνατο, με τον ιατροδικαστή να απαντά ότι δεν μπορεί να υποθέτει αλλά να συμπεραίνει βασιζόμενος μόνο σε αντικειμενικά στοιχεία.

Ιατροδικαστής: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.

Συνήγορος: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.

Ιατροδικαστής: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε! Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει, στα 22 χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του, κάνει κατηγορουμένους! Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλετε. Έχω δικαίωμα […] και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;

Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.

Η διαδικασία διακόπηκε για λίγο καθώς ο ιατροδικαστής ζήτησε λίγο χρόνο για να κατευναστεί η ένταση.

Ο ιατροδικαστής είχε κάνει νωρίτερα γνωστό πως ο Ζακ Κωστόπουλος έχασε τη ζωή του από ένα ισχαιμικό επεισόδιο που προήλθε από τις κακώσεις που του προκάλεσαν.

Κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 33χρονου είναι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης, εντός του καταστήματος του οποίου εισήλθε το θύμα και ένας μεσίτης, και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο. Όλοι τους κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

“Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποια ήταν αυτή. Επίσης αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό”, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Νικ. Καλογριάς αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης νεκροψίας – νεκροτομής: “Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνά. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία”.

Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος του 33χρονου, σε αντίθεση με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς

Μάρτυρας: Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με οποίο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;

Μάρτυρας: Βεβαίως.

Εισαγγελέας: δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;

Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.

“Κανένα πρόβλημα υγείας”

Στην κάθετη διατύπωση πως ο Ζακ δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας προχώρησε η φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, με την οποία συνομιλούσε τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν δεχθεί επίθεση στην οδό Γλαδστωνος. Η εκπαιδευτικός είχε αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον 33χρονο, καθώς είχε σχέσεις με φιλοζωικά σωματεία και τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει το σκύλο του.

“Λίγες ώρες πριν μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε “σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: “Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του” περιέγραψε η μάρτυρας.

Ακολούθησε προσπάθεια την υπεράσπισης να αναδείξει πιθανά προβλήματα υγείας του 33χρονου με τον συνήγορο Ορφέα Φίλο να αναφέρει: “Αλλάζετε όλη την κατάθεση σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ. Να φέρετε τον ιατρικό φάκελο που έπρεπε να είναι στους ιατροδικαστές, είναι ντροπή αυτό το θέμα”.

Η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, εξήγησε ότι η διαδικασία είναι να απευθυνθούν στο νοσοκομείο εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται τα έγγραφα για να διαβιβαστούν στο δικαστήριο.

Πολιτική Αγωγή: θέλω να σας ρωτήσω γιατί ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι πέθαινε και πέθανε στη Γλαδστωνος. Θα σας το έλεγε αν δεν ένιωθε καλά;

Μάρτυρας: Αν δεν αισθανόταν καλά θα μου το έλεγε. Εγώ μόνο πανικόβλητος τον είδα. Δεν τα έχω δει τα βίντεο γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου.

Υπεράσπιση: Έχετε αναφέρει περιστατικό με εφίδρωση, κόπωση και ταχυκαρδία…

Μάρτυρας: Είχε μόλις βρει το σκυλάκι του και από τη χαρά του αντιδρούσε.